Revin pe strada Ulmilor pentru a patra oară. De fiecare dată am consemnat aceleaşi probleme, vechi şi actuale: lipsa canalizării şi a asfaltului.
Strada „Ulmilor” este în Cartierul Şerbăneşti, măsoară exact 552 de metri, paralelă cu Tecuciului, porneşte din Plaiului şi ajunge până în Luceafărului, ambele cu toate utilităţile unor străzi moderne, într-un oraş declarat încă din anul 2008, unul european.
„Dacă tot suntem un oraş european, cum tot auzim din gura celor de la conducerea municipiului, am solicitat şi noi, în fiecare an, de fiecare dată când candidaţii la funcţia de primar au venit să le dăm voturile, doar două probleme să ne rezolve: canalizare şi asfalt, deoarece reţea de apă potabilă avem.
Atunci le-am mulţumit, acum, după atâţia ani, după promisiuni în care noi am crezut, suntem în aceeaşi situaţie, cu veceul în curte, apa menajeră în stradă şi noroi până la glezne”, îmi spunea, Vasile Dascălu, interlocutorul meu de fiecare dată când ajung pe Ulmilor. Îl întreb cine a făcut promisiunile.
„Toţi, de la Romeo Stavarache, Ionel Palăr (acum deputat), Dragoş Luchian, Constantin Scripăţ, vara trecută au fost și cei de la PSD”, răspunde rapid domnul Dascălu. Au fost apoi numeroase scrisori şi apeluri telefonice, adresate direct sau pe site-ul Primăriei, la Secţiunea „Alo, domnule primar!” Alte răspunsuri ambigue sau în doi peri.
O arhivă care nu iartă
Am descoperit în arhivă reportaje şi anchete în ediţiile din 19. 12. 2005, 23.11. 2010, 22.04. 2012, 17.05. 2012, iulie 2013 (în martie s-a aprobat documentaţia tehnică şi indicatorii economici pentru canalizare, lucrării fiindu-i alocată suma de 600.000 de lei), două intervenţii în 2014, dar şi în 2015 (alte explicaţii vin de la Vasile Tescaru, viceprimar – nu-i buget!) şi 2016, semnate de reporterii Deşteptării, la sugestia şi reclamaţiile locuitorilor de aici.
La explicaţiile constante ale autorităţilor locale, locuitorii au venit şi cu propuneri, însă niciuna n-a fost luată în discuţie.
Revenind la zilele noastre, în martie 2017, la discutarea bugetului pe anul care tocmai se termină, actualul primar, Cosmin Necula, afirma, la capitolul „Infrastructură”, că 17 străzi din municipiu, printre care şi Ulmilor, vor intra pe linia de finanţare.
Până acum, pe strada Ulmilor nu s-a mişcat o piatră, doar apa continuă să inunde curţile şi grădinile, deoarece s-a tot turnat balastru, astfel că strada a fost înălţată, depăşind chiar şi fundaţiile de la gardurile protectoare.
Un răspuns în două…ape
La solicitarea ziarului Deşteptarea, în baza Legii 544 primim, de la Primăria Bacău, următorul răspuns, care nu diferă cu mult de celelalte, „alocate şi administrate” periodic locuitorilor de pe str. Ulmilor: „Strada Ulmilor este în faza de întocmire proiect. S-au depus documentele pentru obţinerea Certificatului de Urbanism, după obţinerea avizelor necesare şi finalizarea proiectului, urmează a se demara procedura de achiziţie pentru lucrări.”
Din martie 2017, până în noiembrie, au trecut opt luni. Există, în Primărie, suficientă experienţă, sunt societăţi, în municipiu, specializate în proiectare, banii erau alocaţi, este greu de înţeles de ce o lucrare simplă poate dura atâta timp. Ca mâine vine zăpada, mergem cu Pluguşorul şi pe Ulmilor. Ce le mai urăm?