5 noiembrie 2024

Pelerinaj la Barați

În fiecare an, în dimineaţa zilei de 14 august, un număr mare de credincioși catolici din Moldova se îndreaptă către sanctuarul Sfintei Fecioare de la Cacica. Astfel pelerini de toate vârstele , în rugăciune și cântări bisericești îndreptate către Maica Domnului, doresc să o întâlnească, să o cinstească şi să o laude pentru privilegiul de a fi înălţată cu trupul şi sufletul la cer.

Potrivit unui frumos obicei, credincioșii din Bacău și împrejurimi, care, în schimb, nu au putut să plece în acest pelerinaj, s-au îndreptat în procesiune către Sanctuarul Sfintei Fecioare de la Baraţi. Procesiunea a început în ajunul solemnităţii Adormirea Maicii Domnului, la ora 17.50, de la biserica „Sfinţii Petru şi Paul”, şi s-a bucurat de participarea a sute de credincioşi din parohiile băcăuane.
În fruntea procesiunii a fost purtată crucea procesională; au urmat icoanele sfinţilor, statuia Maicii Domnului, purtată de tinerii din parohiile noastre; apoi a urmat grupul de preoţi. Pe urmele Maicii Domnului, poporul credincios a participat cu evlavie şi credinţă la programul de rugăciuni şi cântece. Împreună s-au adresat Preacuratei prin sfântul Rozariu, i-au cântat cu bucurie şi au pus la picioarele ei intenţiile lor de rugăciuni.



Procesiunea în sine a fost o manifestare publică a credinţei în Dumnezeu, a recunoştinţei şi iubirii ce o au credincioșii catolici faţă de Maica Domnului. Drumul, străbătut la pas, cu rozariul în mână, a fost pentru toți un semn de credință că pe drumul vieţii pământeşti credincioșii nu sunt niciodată singuri, că Sfânta Maria le este mereu alături şi-i ocroteşte.

Odată ajunşi la Baraţi, participanții la acest pelerinaj, s-au unit în rugăciune cu credincioșii din această localitate precum şi cu pelerinii ajunşi înaintea lor, veniți, cu aceleași gânduri sfinte, din diferite comunități catolice.

La ora 20.00 a început sfânta Liturghie de ajun a solemnităţii Adormirea Maicii Domnului. La omilie, pr. Tamaș Petru a scos în evidență cât de mare este privilegiul de care s-a bucurat Sfânta Maria și cât de mare trebuie să fie devoțiunea poporului credincios față de ea.

Atât înainte, cât şi în timpul Liturghiei, preoții au stat la dispoziția celor care au dorit să se spovedească și astfel să prăznuiască, cu suflete curățite de păcate, această frumoasă și măreață sărbătoare.

După sfânta Liturghie a urmat Procesiunea Luminii, în centru fiind icoana miraculoasă de la Barați, precum și statuia Sfintei Fecioare adusă de pelerinii din Bacău. Pe tot parcursul procesiunii credincioșii au purtat în mâini lumânări şi candele şi au cântat Ave Maria Maicii noastre preaiubite.
[wonderplugin_gallery id=”326″]




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri