25 noiembrie 2024
HomeActualitateCulturăPe urmele pașilor lui Ion Creangă, la Slănic-Moldova

Pe urmele pașilor lui Ion Creangă, la Slănic-Moldova

Ion Creangă, A. C. Cuza (stânga) și N. A. Bogdan (dreapta) la Slănic Moldova, în 1885

 

Primăria orașului Slănic-Moldova organizează, pe 31 august, primul eveniment dedicat lui Ion Creangă în stațiunea pe care scriitorul a vizitat-o în 1884 și 1885, pentru a se trata cu apele tămăduitoare de aici. Evenimentul va avea loc sub forma unui simpozion, care va avea loc în sala Amfiteatru a Complexului hotelier Panoramic chiar în Ziua Limbii Române, de la ora 12,30.



Cuvântul de deschidere va fi rostit de primarul Gheorghe Baciu, iar cuvântul introductiv și prezentarea invitaților vor aparține jurnalistului Romulus-Dan Busnea.

Aceste momente vor fi urmate de o sesiune interactivă, moderată de Romulus-Dan Busnea și de poeta Ionica Bandrabur, intitulată „Limba Română este patria mea”, în care va fi evocată frumusețea limbii române în gânduri și momente de poezie.

Alocuțiunea manifestării va fi „Ion Creangă la Slănic-Moldova” (de Romulus-Dan Busnea), urmată de evocări și mărturii despre viața și opera lui Ion Creangă susținute de Olguța Creangă-Caia – scriitoare, preoteasă, strănepoata scriitorului Ion Creangă, de prof. univ. dr. Constantin Parascan – recunoscut și distins pentru înaltele servicii culturale aduse culturii române și scriitorului Ion Creangă și de prof. dr. Petre Colăcel – un împătimit al operei lui Ion Creangă.

Manifestarea va cuprinde și momente poetice și muzicale, lansări de carte, expoziții de artă plastică și medalioane, ceremonie acordare diplome.

Muzeul Literaturii Române Iași deține o fotografie (reprodusă alăturat) în care apar scriitorul Ion Creangă, A. C. Cuza (stânga) și N. A. Bogdan (dreapta), o copie după o ferotipie realizată la Slănic Moldova în anul 1885, când Ion Creangă se afla acolo pentru tratament.



Alte titluri
Alte titluri

Ultimele știri

spot_img

Abonare