20 decembrie 2024

„Pe urmele istoriei si civilizatiei armenilor”

Armenia – dragostea mea

Simpozionul “Pe urmele istoriei si civilizatiei armenilor” a fost o manifestare de suflet, un dialog in taina, o poarta deschisa spre inima si sufletul armenilor, dar si românilor care i-au primit cu multi ani in urma pe teritoriul tarii in vremuri de restriste pentru bravul popor armean, a carui istorie este marcata de tragism, speranta si regasirea identitatii. Organizat de Uniunea Armenilor din România, Filiala Bacau, Inspectoratul Scolar, Casa Corpului Didactic, Colegiul “Gheorghe Vranceanu” si Colegiul Pedagogic “Stefan cel Mare”, la care si-au mai adus contributia Consiliul Judetean si Colegiile “Vasile Alecsandri, “Ion Ghica”, Liceul de Arta “George Apostu”, manifestarea a avut trei componente, una stiintifica, materializata in prezentarea unor comunicari extrem de riguros documentate, una de comunicare directa intre comunitatea armeana prezenta si cea româna, iar a treia a avut drept continut prezentarea de carti, reviste, filme, diplome, medalii, documente, finalizata cu un spectacol daruit de elevi ai Liceului de Arta si ai Colegiului Economic “Ion Ghica”. Motivatia teoretica a temei a fost sustinuta de prof. Marcel Badiu cu o comunicare despre caracteristicile definitorii ale spatiului geografic al Armeniei, istorie, religie, de Bogdan Seto cu “Originile armenilor in România”, “Biserica armeana din trecut si pâna in prezent” a prof. Mihaela Chirica, dar si cele prezentate de elevii Diana Agop – “Genocidul poporului armean” si “Familii armene in Bacau si Tg. Ocna, Arina Fartade – “Personalitati de origine armeana in România”, Irina Frunza sau Flavia Sandu. De un real interes s-a bucurat si comunicarea “Personalitati de origine armeana in România”, de la domnitori, academicieni, medici, muzicieni, isorici, cum ar fi Spiru Haret, Vasile Mortun, Virgil Magearu, Dumitru Bagdasar, Garabet Ibraileanu, Gheorghe Asachi, Dan Barbilian (Ion Barbu), Varujan Vosganian, Theodor Aman, Anda Calugareanu, Corina Chiriac si multi altii.
”Am dorit sa organizam aceasta manifestare pentru a arata, pentru a prezenta publicului istoria armenilor, a familiilor de armeni care si-au adus contributia la cultura si comertul bacauan. De asemenea, vor fi atinse si alte aspecte mai putin cunoscute, cum ar fi genocidul poporului armean din anul 1915, probleme care sunt legate de viitorul acestei uniuni, colaborarea cu alte asociatii din tara. Speram ca astazi sa aducem in fata auditoriului aspecte interesante din istoria noastra, din traditiile si viata armenilor de pretutindeni, dar mai ales a celor din Bacau”, ne-a spus Cornel Agop, vicepresedinte al Uniunii Armenilor din România, Filiala Bacau.
Dupa genocidul din 1915, când turcii au expulzat si executat milioane de armeni, actuala populatie a Armeniei a ajuns la 3,2 milioane de locuitori, insa alte 5-7 milioane traiesc in toata lumea. In România mai traiesc in prezent cu putin peste 10.000 de armeni, iar in Bacau mai sunt doar 10 familii, numarând aproape 50 de persoane. Ocupatia traditionala a armenilor a fost comertul si agricultura, astazi ei fiind angrenati in toate domeniile vietii sociale, bucurându-se din partea poporului român de apreciere si respect. Comunitatea armeana este reprezentata in Parlamentul si Guvernul României, beneficiind si de o presa bogata, ceea ce ii determina sa spuna cu respect ca poporul român i-a primit cu dragoste, iar ei s-au straduit sa recompenseze prin contributiile imense aduse prin cultura, religie si tehnica, la zestrea comuna. Descedenti, dupa cum spune legenda, direct de la Noe, Tara lui Ararat este acum in plin proces de modernizare, convulsiile istoriei lasând si acum urme tragice asupra destinului acestui popor.
De remarcat prezenta elevilor, a tinerilor la aceasta manifestare, elevi si tineri armeni, dar, nota bene, si a celor români, colegi de scoala, prieteni, care au venit, dupa stradanii laudabile cu referate si comunicari despre istorie, genocid, familii armene, personalitati ale neamului lor care au trait si s-au remarcat in cultura româna si universala. Expozitiile din holul Consiliului Judetean, spectacolele prezentate de elevi cu muzica româneasca si din folclorul armean au incheiat o zi care va ramâne pentru mult timp in inima si sufletul armenilor bacauani, dar si ale românilor prezenti.
Gheorghe Baltatescu





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img