17 ianuarie 2025

Pe piata chiriilor se poarta „negru”

Fug de Fisc

Chiriile au scazut in Bacau. Chiar si asa proprietarii apartamentelor aleg sa incheie contracte cu persoanele chiriase la mica intelegere, fara a le declara la Fisc. Motivul? Considera ca le este mai bine cu bani in buzunar, decât impozitati de stat.



Piata inchirierilor s-a revigorat in ultima luna, mai mult ca in alte perioada a anului, odata cu inceperea anului scolar si, mai ales, a venirii in Bacau a studentilor, in cele doua universitati din municipiu. O mana cereasca pentru proprietarii de imobile, o gaura uriasa pentru bugetul de stat. Si asta pentru ca, e cunoscut de acum, pentru a incasa mai multi bani din chirii, cei care dau spre inchirere garsoniere sau apartamente prefera sa opereze „la negru”. Adica, fara contracte declarate la Fisc.

Important este ca se colecteaza

Constienti de aceste „practici”, aflate la limita evaziunii fiscale, reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice sustin ca pentru ei importante sunt colectarile la bugetul de stat din aceste activitati. Pentru ca nu pot tine fenomenul sub control si nici nu au pârghiile necesare pentru a-i depista pe cei care nu respecta legea, singura statistica existenta este cea a contractelor corect incheiate. „In prezent, la nivelul Administratiei Financiare Bacau avem inregistrate aproximativ 3.000 de contracte de inchiriere. sunt ale persoanelor care au domiciliul in Bacau care ofera spre inchiriere fie apartamente, fie spatii comerciale. Acestea depun un formular prin care declara veniturile obtinute din aceste inchirieri ale bunurilor imobile si astfel sunt obligati si la plata impozitului. Au obligatia de a efecua platile trimestrial in conformitate cu decizia de impunere emisa de Administratia Financiara”, a explicat Adrian Anghel, purtator de cuvânt DGFP Bacau.

Unii au chiar o afacere

Cele 3.000 de contracte nu inseamna insa ca in municipiul sunt si 3.000 de spatii/imobile inchiriabile, ci doar ca proprietarii sunt cu domiciliul in Bacau. „Avem in evidenta si mici dezvoltatori, care au facut daca pot sa spun asa chiar o afacere din aceste inchirieri si ofera spre inchiriere mai mult de cinci imobile si au, asadar, mai mult de cinci contracte de inchiriere inregistrate fiscal. Acestia au obligatia de a tine evidenta contabila in partida simpla si de a depune declaratii pentru veniturile obtinute”, a mai aratat Adrian Anghel. Contractele de inchiriere inregistrate la Fisc sunt fie diferite valute – Euro, RON sau dolari americani.

Proprietarii „nu vor” legal

O declara chiar chiriasii sau fostii chiriasi. Acestia recunosc ca este o practica printre proprietarii care dau spre inchiriere apartamente sa nu incheie contracte si sa nu le declare la Fisc. Iar ei, pentru a nu plati in plus, accepta. „Am stat in chirie, dar nu cu un contract declarat. Pentru ca nu a vrut proprietarul. A spus ca e mai bine asa, nu a dat mai multe explicatii. Am platit 200 de euro chirie”, ne-a spus Andreea Petcu. Singurul avantaj este ca in acest moment chiriile au mai scazut. Chiar si in aceste conditii, cei care vor sa inchirieze isi cauta colegi ca sa iasa mai ieftin la sfârsit de luna. „Chiriile variaza, dar au mai scazut fata de anii precedenti. Majoritatea nici nu merg prin agentii, ci direct din ziar cauta anunturi si chiar cu mai multi colegi, ca sa fie mai ieftin”, a afirmat si Oana Botezatu.

Piata este in freamat

Trendul este confirmat de agentii imobiliari. Cererea la inchirieri de apartamente, de la revenirea studentilor in oras, a crescut cu 25-30 la suta. „Se cauta in general chirii in jur de 100 de euro. Daca isi gasesc doi-trei colegi intr-un apartament de trei camere, chiria ajunge si la 68 de euro. Dupa momentul intermedierii, contractul se semneaza intre proprietar si chirias, asadar acolo se decide daca se declara la Fisc sau nu”, a declarat Florin Popovici, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI) – filiala Bacau.

Pretentii si de o parte si de alta

Pretul chiriilor variaza in functie de zona, de starea in care se afla apartamentul sau garsoniera, de dotarile interioare. De cealalta parte, si pretentiile chiriasilor au mai crescut. Nu se mai multumesc cu orice fel de conditii. Daca pâna acum erau de ajuns o centrala termica si geamuri termopan, o conditie obligatorie a devenit izolatia termica. „Sunt unii chiriasi care cer si facturi din partea proprietarilor de iarna trecuta pentru a se convinge de costuri”, mai spune Popovici. Cei care sunt de acord cu inchirierea legala, la pretul cerut de proprietar se adauga procentul de 12 la suta din chirie. De exemplu, la un pret de 500 de lei pe luna, chiriasul trebuie sa dea 60 de lei in plus. Dar, contra acestei chirii, si proprietarul si chiriasul dorm mai bine. Pentru ca… Fiscul nu vegheaza asupra lor. (Andreea Gavrila)

Politia economica e cea care poate urmari activitatea acestor proprietari, insa doar in baza unor reclamatii venite prin asociatiile de locatari sau vecinii „binevoitori”. Daca este depistat un astfel de proprietar, Fiscul emite un document (impunere din oficiu), prin care este calculat un venit estimat si un impozit aferent acestuia.

Pretul chiriilor pe piata:
– garsoniera nemobilata – 100 euro/luna
– garsoniera cu dotari interioare – 120 euro/luna
– apartament doua camere – 180 euro/luna
– apartament trei camere – 250-300 euro/luna
In general se cer si garantii (la nivelul unei chirii lunare), dar si plata in avans pentru inca o luna sau doua.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img