“Pe firul apei. Ghid turistic al celor mai frumoase văi montane băcăuane” este numele cărții scrise de Lucian Șerban și Adina Șerban și publicate la sfârșitul lunii martie la Editura Rovimed Publishers, din Bacău. Autorii, doi cunoscuți și pasionați profesori de geografie băcăuani, îți fac cunoștință, în doar 134 de pagini, cu unele dintre cele mai impresionante locuri din vestul județului Bacău, aflate, pentru locuitorii acestei regiuni, la o azvârlitură de băț.
Ghidul “Pe firul apei” prezintă 15 văi din bazinul hidrografic al Trotușului. Este o carte suplă, lizibilă, foarte bine structurată, în care vei găsi toate informațiile de care ai nevoie, de la accesul în locurile prezentate, localizarea, caracteristicile geografice, atracțiile turistice, cele mai bune trasee, posibilități de cazare, până la cele mai bune recomandări de restaurante, chiar și câte un pont din partea autorilor, care îți deschid apetitul pentru cunoaștere și explorare.
Mi-a plăcut foarte mult citatul introductiv al cărții, care mi-a transmis că acest volum nu este un simplu ghid turistic, cu un rol exclusiv informativ, ci este o călăuză, care ne aduce emoție, dorința de a explora, și ne relevă frumusețea naturii, într-o concordanță minuțioasă cu efervescentele căderi naturale de apă cuibărite în mijlocul acestor locuri ce așteaptă să fie descoperite, totul transpus ca o chemare la natură: “Conștiința vieții ca drum îl determină pe om să se numească pe sine călător. În sens simbolic, dar și în sens concret, omul este un homo viator, încadrându-se într-o tipologie și având drept trăsătură dominantă o permanentă dorință de cunoaștere, de explorare”.
Această carte este perfectă să o ai la tine ca simplu călător sau ca locuitor al Bacăului, când vrei să vizitezi județul, și să te bucuri de cele mai plăcute văi montane ale acestuia.
Vei găsi în acest volum destinații diverse, de la Valea Cașinului, care din punct de vedere cinegetic este una dintre cele mai importante regiuni din bazinul Trotușului, Mănăstirea Cașin, Brețcu și Soveja, care reprezintă locul prezumtiv al nașterii vechii balade populare “Miorița”, rezervații naturale, de exemplu Buciaș, care este singura rezervație peisagistică din județul Bacău, Valea Doftanei, Valea Șanțul, în imediata apropiere a monumentului ridicat în memoria eroului Emil Rebreanu, care a dus la scrierea celebrului roman “Pădurea spânzuraților”, de către fratele său Liviu Rebreanu, Rezervația naturală Nemira, Rezervația paleontologică de vârstă paleocenă, până la cele mai benefice stațiunii balneoclimaterice, izvoare cu rol terapeutic, cascade uimitoare, lacuri, bazine hidrografice, mănăstirii, muzee impresionante, descoperirea unor sate “neatinse”, înconjurate doar de liniștea naturii și multe altele care abia așteaptă să le cunoaștem povestea.
Mai mult, acest ghid are o putere magică: după ce îl citești, te vezi organizând următoarele trasee, căutând fiecare traseu menționat, destinațiile, imaginile pe internet și uimit întrebându-te: ”Atât de frumos este județul Bacău?”.
Este o carte care merită să facă parte din biblioteca ta, care îți trezește dorința de a explora frumosul și care te scutește de folosirea GPS-ului, telefonului.
Deci, care este următoarea ta destinație?
Patricia Unguru, clasa a X-a, elevă la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău