Exista vreo legatura intre prabusirea Republicii Romane si evolutia din ultimii ani a Uniunii Europene? Profesorul David Engels, de la Universitatea Libera din Bruxelles considera ca da. In cartea sa, „On the Way to Empire”, el sugereaza ca problemele cu care se confrunta astazi UE – populism, cresterea somajului, razboaie asimetrice si economice, fluxuri masive de imigranti sau declinul valorilor traditionale – au existat si in secolul I iHr, când Roma s-a transformat din Republica in Imperiu.
Engels spune ca in ultimele decade, coruptia, apatia politica si naivitatea societatii au ajuns la niveluri in care se pot face analogii clare cu fosta Republica Romana. Atunci, din cauza saraciei, somajului, a pierderii valorilor si a razboiului civil, cetatenii romani erau pregatiti sa accepte o conducere autoritara daca aceasta era singura cale de a se proteja pe ei si familiile lor.
Aceasta tendinta ar explica recentul succes electoral al partidelor populiste in Europa, ultimul pe aceasta lista fiind Alternativa pentru Germania (AfD), partid de dreapta care a obtinut 12,5% din voturi in Renania-Palatinat, 15% in Baden-Württemberg si 24% in Saxonia-Anhalt.
AfD a câstigat o popularitate rapida pentru ca a reusit sa speculeze criza refugiatilor iar David Engels crede ca aceasta criza este mai putin importanta din perspectiva influentei demografice, fiind vazuta, insa, de cetateni ca o aparenta inabilitate a elitelor politice in rezolvarea democratica a acestei probleme.
Iar neputinta UE de a rezolva crizele demonstreaza puternicul deficit de democratie din statele europene. Profesorul belgian e de parere ca statele din UE au devenit prea complicate, si-au creat institutii greoaie, care reactioneaza lent si care, din acest motiv, nu pot rezolva crizele.
Desi primul imparat roman a fost Octavian, tranzitia de la Republica la Imperiu s-a facut destul de lent, timp de circa 100 de ani. Declinul Republicii a inceput odata cu aparitia violentei ca mijloc de exprimare politica, in 133 i.Hr., când sunt ucisi fratii Gracchi. Urmeaza o perioada in care Senatul incearca sa-si conserve statutul si se opune oricarei reforme, prin orice mijloace, inclusiv violente. Cezar, de exemplu, dupa ce a preluat puterea a trecut legi care asteptau de un secol dar care fusesera blocate de senatorii conservatori.