Posesorii de polițe RCA emise de City Insurance trebuie să încheie o nouă asigurare, la un alt asigurător, până pe data de 11 mai 2022. Cine nu posedă o astfel de asigurare, încheiată la oricare firmă de profil din piață, riscă amenzi de până la 2.000 de lei, reținerea certificatul de înmatriculare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.
Băcăuanii care încă mai au încheiate polițe RCA la compania City Insurance ar trebui să știe că acestea mai au valabilitate până pe 11 mai. Reamintim că firma City Insurance se află, în prezent, în procedura de faliment, urmare a gravelor probleme descoperite de autoritățile din domeniu. Prin urmare, 11 mai este tocmai termenul la care se împlinesc cele 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. „Mai sunt destui proprietari de mașini care au polițe RCA emise de City. În general, cei mai mulți și-au făcut asigurarea pe șase luni, pentru că la acea vreme, erau cele mai ieftine. Între timp, polițele au expirat și nu le-au reînnoit tot la această companie. În cazul celor care au încheiat asigurări pe 12 luni, valabilitatea RCA-ului expiră pe 11 mai, ceea ce înseamnă că, după data aceasta, musai trebuie să aibă poliță valabilă, emisă de o altă firmă. În caz contrar, apar riscurile de a fi amendați, printre altele”, explică Gina Bujor, broker de asigurări în Bacău. Potrivit Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), la data de 11 mai 2022, când se va produce denunțarea automată a contractelor de asigurare, vor mai fi în vigoare 498.255 de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance șoferilor din toată țara.
Restul de primă se poate recupera
Practic, polițele de asigurare City Insurance ar mai acoperi riscurile de accidente doar o perioadă de o săptămână. Însă, potrivit brokerilor de asigurări, polițele RCA emise de City Insurance mai pot fi denunțate, până cel târziu la 11 mai. Procedura denunțării polițelor presupune transmiterea unei notificări direct la City Insurance, la adresa de e-mail: denuntare@cityinsurance.ro. În plus, clienții City Insurance ale căror contracte de asigurare sunt denunțate automat pe 11 mai 2022 pot solicita returnarea părții din prima de asigurare proporțională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare. Pentru aceasta, posesorii de polițe RCA City Insurance trebuie să se adreseze Fondului de Garantare a Asiguraților, printr-o cerere de plată, transmisă la sediul acestuia, prin intermediul poștei, sau prin e-mail, la adresa cerere.plata@fgaromania.ro. „Problema plății este una deja cunoscută, știindu-se că, în general, banii le sunt virați păgubiților după un timp nedorit de mare. Normal, în 30 de zile ar trebui să le fie dat un răspuns, iar în maximum 90 de zile, să fie plătiți banii. Dar, nu se respectă aceste termene”, spun specialiștii din asigurări. Pașii care trebuie urmați pentru denunțarea contractului de asigurare sunt completarea „Cererii de denunțare a contractului de asigurare” (formular disponibil pe pagina de internet a City Insurance S.A., respectiv www.cityinsurance.ro) apoi depunerea cererii la City Insurance S.A., sau prin e-mail la adresa dedicată: denuntare@cityinsurance.ro. Urmează să depuneți la FGA, prin e-mail la adresa cerere.plata@fgaromania.ro, o cerere de plată (din Anexa 9) „Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă” (disponibilă pe www.fgaromania.ro), împreună cu actul de împuternicire, dacă este cazul, o copie după actul de identitate, una după contractul/polița de asigurare, o copie după dovada plății primelor de asigurare, dacă primele au fost plătite în rate, și dovada denunțării contractului de asigurare, depusă la asigurător.
Ce pot face păgubiții prejudiciați de șoferii cu RCA expirat
Șoferii păgubiți în accidente provocate de asigurați RCA ai City Insurance, fără valabilitate după 11 mai 2022, nu vor putea fi despăgubiți. Și asta deși datele înscrise pe RCA arată că se află încă în perioada de valabilitate. Prin urmare, doar în situația în care accidentul s-a soldat cu vătămări corporale sau decese, aceștia se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a fi despăgubiți din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS). În restul cazurilor, pentru recuperarea prejudiciului de la șoferul vinovat, terții păgubiți vor fi nevoiți să apeleze la instanțele judecătorești. „Și aici e o întreagă poveste pentru că, și dacă instanța va decide, după ani de procese, că păgubitul trebuie plătit, stabilindu-seo poprire de maxim 35 % din venitul lunar al vinovatului, este posibil ca acesta să nu figureze cu încasări, și nici cu bunuri care ar putea fi vândute la licitație. Și atunci, păgubitul va aștepta mult și bine până își va recupera prejudiciul”, spun brokerii de asigurări. O soluție ar putea fi modificarea legislației astfel încât amenda să fie transformată în închisoare, oamenii fiind în general, mai precauți când vine vorba de privarea de libertate. „Era așa ceva în Ungaria, unde te putea aresta dacă te prindea fără asigurarare RCA. Pur și simplu, erai încarcerat, în funcție de valoarea amenzii, fără a mai fi judecat. După un timp, s-a renunțat, pentru că au costatat că s-ar fi cheltuit prea mult cu tot ce presupunea încarcerarea: documente, plata salariilor angajaților, mâncarea, «cazarea» etc”, subliniază cei din piața asigurărilor.
Riscul conducerii pe drumurile publice fără RCA valabil
Asigurații City Insurance care nu și-au denunțat polițele, și circulă în baza acestora și după pe 11 mai riscă să fie sancționați, dacă sunt prinși în trafic de autorități. Potrivit Legii 132/2017, amenda este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. În plus, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare sau înregistrare și retrage plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.