A murit Rutger Hauer, actorul care l-a interpretat pe Roy Batty, androidul care ține un monolog extraordinar în finalul filmului „Blade Runner”, cel din 1982. „Am văzut lucruri pe care voi, ființe josnice, nu le-ați crede. Nave de atac în flăcări pe umărul lui Orion. M-am uitat la fasciculele C sclipind în întuneric, lângă Poartă Tannhäuser. Toate acele momente vor fi pierdute în timp, ca lacrimile în ploaie. E timpul morții.”
Partea cu momentele pierdute ca lacrimile în ploaie a fost adăugată de Hauer, peste scriptul primit. Roy Batty, replicantul de care se teme umanitatea, decide să moară în anul 2019 pentru că își dă seama că nu mai poate scăpa de hăituială. Rutger Hauer, cel care l-a interpretat, a murit, evident, în 2019. Dincolo de această coincidență, este interesant cum și-au imaginat oamenii din 1982 că va arata 2019. O lume cosmopolită? Este. Mașini electrice? Sunt.
Androizi? Nu prea. Călătorii interselare? Mă tem că s-au cam grăbit. Până la urmă, Blade Runner este o distopie. Imaginea unei lumi aflate în descopunere, o societate decadentă, care trăiește cu teamă că omenirea va fi înlocuită de replicanți, mai puternici, mai inteligenți și mai adaptabili. Până la un punct, găsim similitudini.
Umanitatea trece printr-o perioadă de mari transformări. Există o mare frică de schimbările ce vor veni ca urmare a înlocuirii SUA cu China ca putere dominantă. Decadența este la tot pasul iar replicanții… replicanții sunt imigranții care amenință echilibrul demografic și piața forței de muncă din statele dezvoltate. Ați observat că, în general, viitorul văzut de filmele SF este unul distopic? Judge Dredd , Ghost in a shell, Johny Mnemonic, Matrix, RoboCop, Elysium, Total Recall, Freejack, Demolition Man, Aeon Flux, Ultraviolet, Babylon A.D, Altered Carbon și lista poate continua.
Dezastre ecologice, guverne totalitare, în care deciziile sunt luate de corporații, inegalitate și control social, războaie pentru resurse. În filme, însă, eroul poate schimba lucrurile: duce cu el secretul unui medicament misterios, are o epifanie și-și dă seama că sprijină un sistem corupt, se revoltă și decide să schimbe regulile. În filme există speranța. În realitate, însă…