Centrul Regional de Resurse in Turism, care are un punct de lucru si in Slanic Moldova, impreuna cu partenerii sai, Asociatia Tinerilor Români din Basarabia si Bucovina (Filiala Iasi), Sectia de Cultura si Turism din Raionul Hâncesti (Republica Moldova) si Centrul Bucovinean de Arta pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Românesti din Cernauti (Ucraina) au finalizat aplicarea proiectului „Unitate in diversitate, schimburi de arta si mestesuguri traditionale pentru tineret”, cofinantat prin Programul Operational Comun România-Ucraina- Republica Moldova 2007 – 2013.
Ideea proiectului, a carui valoarea a fost de 166.000 de euro, s-a nascut in Moinesti, dupa ce un grup de reprezentanti ai comunitatii moinestene au întreprins, cu doi an inainte, o vizita în Raionul Noua Sulita, de lânga Cernauti.
„Obiectivul notru principal – spune managerul de proiect, dr. ing. Constantin Popa, unul dintre beneficiarii de finantare europeana cu cele mai multe proiecte, doctor în montanologie si administratorul pensiunilor Montana, din Slanic Moldova, si Royal, din Moinesti – a fost promovarea interactiunii intre oamenii si comunitatile care locuiesc in zonele de frontiera prin schimbul de valori, traditii si mostenire culturala comuna, precum si prin acceptarea diversitatii culturale.” Intre principalele activitati derulate se numara organizarea a trei tabere, la care au participat câte 30 de copii, câte zece din fiecare tara.
Au fost, intre altele, o tabara de incondeiere a oualor in România, o tabara de ceramica in Republica Moldova si o tabara de sculptura in lemn in Ucraina. De asemenea, au fost organizate expozitii cu obiectele realizate in aceste tabere si prezentarea obiectelor de artizanat create de participanti in cataloage printate si electronice pe internet.
„Ma bucur sa constat ca impactul social este unul foarte bun, pentru ca partenerii si aplicantii angreneaza intr-o proportie consistenta tineretul, care vede altfel relatia cu istoria, cu traditiile, cu obiceiurile populare. Copiii au constatat ca istoria are elemente foarte bune si valori bune de imprumutat, valori comune care trebuie preluate, impartasite si aplicate in viata de zi cu zi. Am constatat ca viziunile copiilor sunt foarte usor de schimbat, copiii fiind in crestere.”
Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernauti
„Am descoperit locuri noi, cu mare incarcatura de traditii, de cultura. Am depistat multe traditii pe care vrem sa le asezam intr-un nou proiect. Dorim sa continuam, pentru ca zona este extraordinar de frumoasa, iar oamenii de aici sunt dornici in transmiterea traditiilor.”
Constantin Popa, manager de proiect