20 octombrie 2024
ActualitatePatru copii sunt condamnati la suferinta / Prada gerului si bolilor

Patru copii sunt condamnati la suferinta / Prada gerului si bolilor

Patru copilasi sunt crescuti in conditii inumane la marginea Bacaului. Intr-o baraca improvizata, cazuti prada frigului si mizeriei, membrii familiei Feraru abia isi duc traiul de pe-o zi pe alta. Singurii bani de care beneficiaza cele sase suflete sunt cei proveniti din alocatiile pentru copii si alocatia suplimentara.

Lenuta Feraru, de 28 de ani, impreuna cu sora sa, Adela Istrate, de 18 ani, locuiesc impreuna cu copiii lor intr-o baraca de la marginea Gheraiestiului. Lenuta a adus pe lume sase copii, din care trei sunt dati la stat, iar de ceilalti trei incearca sa aiba grija singura. Cel mai mic dintre ei are doar 3 luni, iar ceilalti au un an si 4 luni, respectiv 4 ani. Alaturi de ei, in locuinta improvizata se mai ingramadesc sora Lenutei impreuna cu fetita acesteia, in varsta de un an. Copiii sunt bolnavi, iar gerul de afara nu le da nici o sansa, nici o speranta de insanatosire. Toti sase traiesc din alocatiile copiilor si cu ce mai obtin din cersit. Lenuta sustine ca a fost la Primaria Bacau sa ceara ajutor, dar nu a fost primita in audienta. Colac peste pupaza, femeia a mai primit si o amenda pentru ca a fost prinsa cersind. „Nu stiu ce sa mai fac. M-am gandit sa dau unul dintre copii, pentru ca nu am cu ce sa-i mai cresc. Nimeni nu vrea sa ma ajute. As vrea sa muncesc si eu, dar ce sa fac cu copiii, unde sa-i las? Am fost la primarie sa cer si eu o locuinta, ceva, dar nu m-au primit in audienta. Si acum mai am de platit si o amenda ca am fost prinsa cersind. Ce era sa fac? Trebuie sa fac un ban sa iau de mancare la copii astia. Si cum nu am avut banii ca sa o platesc, cu penalizari si alte alea, a ajuns la 4 milioane de lei”, s-a plans Lenuta Feraru. O alta mare problema cu care se confrunta nevoiasii este ca locuinta in care stau ar putea fi daramata in curand. „Proprietarul terenului a fost plecat in strainatate si din cate am inteles s-a intors in tara. Acum vrea sa darame tot ca sa isi construiasca el nu stiu ce. O sa ramanem pe drumuri”, a mai spus femeia.



FSC se implica pentru a le gasi un loc de munca femeilor

Reprezentantii Fundatiei de Sprijin Comunitar (FSC) au fost la fata locului pentru a analiza situatia in care se afla familia si pentru a vedea ce se poate face pentru copii. „Cazul este destul de complex. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) trebuie sa stie mai multe, deoarece din cei sase copii trei sunt in protectie. Ceea ce putem face noi este sa inscriem cele doua femei in programul Gata Dispus si Capabil (GDC), pentru a le oferi training si consiliere in vederea ocuparii unui loc de munca. Noi vom mai merge oricum pe la ei pentru a le duce niste alimente”, a declarat Irina Avornicitei, director de programe la FSC.
Protectia Copilului paseaza problema

Contactata telefonic, Alina Iftode, purtator de cuvant al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), a declarat initial ca, pentru a rezolva situatia, trebuie facuta o ancheta sociala la fata locului de catre specialistii institutiei pe care o reprezinta: „Daca nu exista o alternativa, probabil, ca vor fi luati in cadrul Directiei. Copiii sub 2 ani vor fi trimisi in grija unor asistenti maternali, iar cel de 4 ani va fi primit intr-un centru rezidential”. Alina Iftode a revenit apoi pasand responsabilitatea in curtea Serviciului de Protectie si Asistenta Sociala (SPAS) din cadrul Primariei Bacau. „Am discutat cu colegii mei si am inteles ca daca familia locuieste in Gheraiesti, competenta rezolvarii cazului revine SPAS-ului. Daca mama si copiii raman fara adapost, cei de la SPAS trebuie sa faca o ancheta sociala. Aceasta pentru a cauta masuri alternative atat pentru copiii, cat si pentru adulti. Pe aceasta baza, ne pot face, eventual, si noua propunerea sa ii asistam prin serviciile noastre de preluare in regim de urgenta”.Scris de Gabriel MIHAI / Ionut VATAFU



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img