Situatie incerta la Chimcomplex Onesti. Timp de aproape o saptamana, patronatul combinatului a stat la discutie cu directorii, iar apoi s-a intalnit si cu sindicatul. S-au facut eforturi deosebite pentru a nu se inchide societatea, dar s-a decis ca salariatii sa nu mai primeasca sporuri si prime.
Chimistii onesteni isi pierd sporurile la salariu, nu mai primesc prime si, cel mai grav, raman si fara sporul de vechime. Aceasta este decizia luata de patronat, care a hotarat ca singura sanse de supravietuire a combinatului este reducerea drastica a cheltuielilor.
Inchidere = casare
Cativa angajati ai Chimcomplex ne-au declarat ca, de oa saptamana, patronul societatii, Stefan Vuza, a venit la Onesti, pentru a analiza situatia financiara a societatii si a lua decizii cu privire la soarta ei. S-a vehiculat si ideea inchiderii fabricii, dar acest lucru insemna de fapt desfiintarea si casarea ei. In luna iulie, 200 de angajati ai Chimcomplex a fost dati afara, iar in prezent combinatul lucreaza cu doar 660 de salariati. „Noi facem eforturi sa nu se inchida fabrica. Asta ar insemna de fapt casarea ei, pentru ca instalatiile nu mai pot fi pornite daca se inchid. Bineinteles ca vrem sa protejam si forta de munca. Nu vor mai fi dati afara oameni, dar vestile nu sunt imbucuratoare. Se vor reduce drastic salariile”, ne-a declarat Sorin Telimbeci, liderul Sindicatului „Chimistul”. Se fac eforturi si demersuri inclusiv la nivelul Guvernului, pentru ca, mai ales acum in plina criza financiara, combinatul onestean sa nu se prabuseasca.
Solutii de criza
De la inceputul anului, lunar s-au tot facut disponibilizari de personal, dar se pare ca dificultatile financiare prin care trece Chimcomplex acum sunt acute. S-au mai taiat o data salariile cu 10-20 la suta, s-a renuntat la ore suplimentare. „Acum se taie sporul de vechime, de la 25 la suta, la nici 5 la suta. Vom vedea ce va fi. O sa mai avem o discutie, dar se pare ca hotararile sunt luate”, a mai spus Telimbeci.
[ad#stire] Societatea Chimcomplex Onesti, cu capital majoritar privat este profilata pe fabricarea de produse clorosodice. Cel mai grav este si ca productia a scazut drastic, iar in prezent, tot pe fondul crizei si a lipsei pietei de desfacere, se produce doar 20 la suta din capacitate. Daca pana anul trecut lesia se vindea cu 397 euro/tona, acum s-a ajuns pe minus. Desfacerea clorului a mai crescut, dar a cazut tare piata pe soda caustica. Asta dupa ce s-au facut infuzii masive de bani si s-au realizat modernizari la instalatiile de lichefiere a clorului, a celei de reconcentrare a acidului clorhidric, precum si in incinerarea fara niciun fel de noxe a reziduurilor organoclorurate. Programul investitional in 2007 la Chimcomplex Onesti se ridica la 12 milioane de euro, iar in 2008 a depasit 15 milioane de euro.
Roxana Neagu