Utilizarea calculatorului a ajuns aproape un mod de viata pentru un numar covârsitor de oameni. Are multiple utilizari si beneficii usurând munca, informarea, comunicarea, educatia si divertismentul. Dincolo de aceste facilitati, prin petrecerea unui numar considerabil de ore in fata calculatorului, pot sa apara si efectele nedorite. Durerile de spate, articulatii, problemele oculare, circulatorii si psihice formeaza asa numita „patologie de calculator”.
Copii, adolescenti, persoane mature si vârstnice, angajati si angajatori trebuie sa tina cont de câteva reguli în organizarea „biroului”.
De foarte multe ori, se sta la calculator cu trunchiul întors sau la o distanta mult prea mare fata de ecranul calculatorului. Aceste lucruri provoaca proiectia anterioara a capului si cefei, adica ne determina sa aplecam capul înainte, curbând exagerat coloana cervicala. De asemenea, daca scaunul nu are brate si cotul nu are pe ce sa se sprijine, iar tastatura nu este în continuarea mâinii pot sa apara dureri la nivelul coatelor, al umerilor sau al pumnilor, cu afectarea structurilor moi periarticulare, ducând la tendinite, epicondilite, sindrom de tunel carpian.
Iata câteva din regulile pe care trebuie sa le respecte cei care utilizeaza calculatorul zilnic, timp îndelungat. Scaunul trebuie sa aiba spatar înalt si drept, prevazut cu brate pentru sprijinul coatelor, iar mana trebuie sa fie la acelasi nivel cu cotul si înaltimea tastaturii; distanta fata de monitor trebuie sa fie la nivelul unei lungimi de brat. Unghiul format de trunchi cu coapsele si cel dintre coapse si genunchi trebuie da fie de 90 grade, eventual picioarele sa se sprijine pe o treapta, fie ea speciala pentru acest lucru sau realizata, de exemplu, din câteva topuri de hârtie. Aceasta pozitie de lucru trebuie întrerupta prin pauze succesive, la interval de 45-50 de minute, în care sa încercam sa ne miscam si chiar sa facem câteva exercitii de întindere pentru coloana cervicala si pentru cea lombara, precum si pentru restabilirea circulatiei optime la nivelul picioarelor, miscari de pedalare si de rotatie la nivelul gleznelor, scuturari usoare.
Pozitia monotona perturba circulatia de întoarcere, circulatia venoasa si limfatica, iar seara apar edemele la nivelul picioarelor.
Ochii au de suferit din cauza timpului prea lung petrecut la calculator. Devin rosii, obositi, cu senzatie de usturime sau de arsura. Pentru a evita aceste efecte, chiar si atunci când nu avem nevoie de corectie de vedere, e indicat sa purtam ochelari cu lentile antireflex si sa folosim picaturi pentru ochi.
De asemenea, mai pot aparea tulburari de somn, de memorie, de concentrare si chiar irascibilitate.
Toate aceste lucruri pot fi ameliorate sau evitate daca în momentul în care apar durerile de coloana facem un consult medical pentru o evaluare corecta si, eventual, pentru urmarea unui tratament profilactic de prevenire a tulburarilor de statica si a durerilor vertebrale. In cadrul cabinetului PhysioKinesis se face o evaluare fidela, computerizata a staticii vertebrale. In urma coroborarii consultului clinic cu datele furnizate de computer se face un program personalizat de recuperare. Mobilizarile, gimnastica medicala asistata, fizioterapia de ultima generatie sau masajul pot ameliora problemele coloanei vertebrale cauzate de timpul prea lung petrecut în fata calculatorului. Drenajul limfatic amelioreaza circulatia venoasa si limfatica, combate edemele si senzatia de picioare grele.
Este ideal sa asociem toate aceste lucruri cu sport sau câteva ore de miscare, macar în weekend, daca în cursul saptamânii nu avem timp de plimbari pe jos sau cu bicicleta, înot sau exercitii de sala.
Daca tineti cont de aceste sfaturi aveti sanse sa va pastrati starea de sanatate, sa va bucurati în continuare de beneficiile si tentatiile calculatorului.
Dr. Iulia Belc
Medic primar Recuperare medicala, medicina fizica si balneologie
Director medical Bio Ortoclinic
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.