19 noiembrie 2024

Pastele MOV – o traditie culinara respectata de bacauani

Pastele este, traditional, cel mai important eveniment din prima parte a anului pentru români. Peste doar câteva zile, pe 27 martie, crestinii romano-catolici vor fi primii care vor intâmpina aceasta sarbatoare asa cum se cuvine si vor fi urmati, pe 1 mai, de crestinii ortodocsi. Masa traditionala de Paste nu se deosebeste cu nimic in diversitate si bogatie de cea a Craciunului si presupune bucate alese. Se si spune ca Pastele este sarbatoarea MOV, adica a Mielului, a Oualor si a Vinului. De unde si ce isi pot procura de Pasti in acest an bacauanii pentru masa sarbatoreasca? Ofertele sunt multiple, dar parca si pretentiile au mai sporit, iar lumea a devenit sigur mai atenta cu ce pune pe masa. Oricum ar fi, principalele surse de aprovizionare ramân tot retelele de magazine, dar si traditionala piata a produselor taranesti.
 
Am fost, pentru o zi, crestinii care se aprovizioneaza pentru masa de Pasti, dar nu oricum, si am ales intâi unul dintre cele mai cunoscute hipermarketuri din Bacau: Selgros Cash&Carry. Pentru ca este magazinul care are, de câtiva ani, singura fabrica de produse din carne atestata ca atare intr-un hipermarket. Selgros produce acolo, pe banda rulanta, pentru propriile cerinte, dar si pentru comenzile care vin din toate partile. Am mai avut in atentie un motiv: sa gasim furnizorul care garanteaza calitatea produselor, naturaletea lor. Si, de ce sa nu o recunoastem, ne-am dus la cel despre care am auzit ca este maestru in domeniu, la omul care a patentat câteva produse din carne absolut originale, Cristi Rusu.
 
Farmacia din fabrica
 
La Selgros vii ca la un mare magazin care are de toate. Poti epuiza imediat lista facuta de acasa. Cu directoarea complexului, Irina Stanciuc, cu seful departamentului Produse alimentare, Dan Hârlea, si cu seful departamentului Produse proaspete, Cristi Bucur, am format o veritabila comisie dornica sa inspecteze trasabilitatea carnii in fabrica. „La noi si clientii fac, uneori, acest traseu – spune Irina Stanciuc. Totul este la vedere, iar cumparatorii chiar pot observa cum lucreaza cei din fabrica inclusiv prin ferestrele din spatele vitrinelor cu produse.” Ne-am echipat corespunzator, pentru protectia sanitara a mediului in care am intrat, si am aflat de la sursa ce vom pune de Paste pe masa. Nu de la oricine, ci chiar de la maestrul Cristi Rusu. Am intrat prin compartimentele de productie odata cu buturile si carcasele de carne de porc tocmai pregatite pentru transare. Cu mâini de chirurgi, lucratorii ne-au demonstrat pe loc cum transforma, in numai câteva minute, o carcasa in viitoarele produse. Am vazut, pe viu, cum se pregatesc micii, am admirat dexteritatea unei femei care tocmai umplea cârnatii moldovenesti, am deschis camerele frigorifice in care asteaptau, cuminti, produsele la maturare sau la a intra in cuptoarele de fum. Doua celule de acest fel tocmai afumau pastrama de oaie si costitele de porc, dar si cârnaciorii si nu cu orice, doar cu rumegus de brad si fag. Totul automatizat, totul cântarit si supravegheat. Maestrul Cristi Rusu ne-a prezentat procesul tehnologic ca pe propria lui fiica gata de maritat: cu emotie, dar si cu mândrie. N-am scapat nici de vizita in „biroul” fabricii, adica acolo unde sunt pastrate documentele care arata fiecare pas facut de fabricanti. Trasabilitatea – aflam – este elementul esential al industriei alimentare in ziua de azi.
 
Cozonacul care se manânca pe pâine
 
Despre cârnaciori, despre drobul de miel, caltabosi si pastrame, despre muschiuletul afumat am auzit in multe ocazii, dar despre cârnaciorii impletiti si mai ales despre cozonacul de carne, recunoastem, numai la Selgros Bacau am aflat. Cristi Rusu, autorul retetelor, era in al noualea cer si avea si de ce. Directoarea lui chiar spunea ca asemenea produse ar putea sa-i poarte numele. Dar despre cozonacul de carne, eu unul recunosc, chiar ca n-am mai auzit. Aflu ca e un fel de chec de carne, dupa o anume reteta, pe care il pui pe masa si arata ca un cozonac. Are de toate in el, dar este singurul cozonac care trebuie mâncat… pe pâine.
 
17

Friptura pe pat de frunze de bananier
 
Minunile de la Selgros nu se opresc in fabrica de produse din carne. Am trecut, tangential, si prin raionul de peste, dar si prin cel de legume si fructe, in care, la temperatura corespunzatoare vedem trendul actual in materie de gastronomie. Dan Hârlea ne-a dus apoi direct la verdeturile cele mai de pret in bucatariile cu pretentii, iar daca nici de Pasti nu mai faci o masa cu pretentii, atunci când? Am vazut caserolele cu fructe rare la vremea aceasta: mure, coacaze, capsune si prune proaspete, importate din Chile, via Olanda. Frunzele de bananier, de exemplu, sunt la mare pret, folosite la decorarea platoului cu fripturi. Sectorul salatelor era, insa, de departe cel mai bogat si chiar sofisticat. Rozmarin, oregano, salvie, coriandru, cimbru si altele asemenea, in stare proaspata, sunt de bon ton pe orice masa. Iar salatele gata pregatite sunt deja cunoscute de gastronomi. Dar, poate cea mai noua gaselnita sunt germenii diferitelor plante, ca un fel de panaceu universal. Macar de Paste tot merita incercati.
 
Mielul, la pret constant



DSC_3375
 
Meniul mesei de Paste ar trebui sa inceapa, insa, mereu cu mielul. Oaspete de onoare pe masa crestinului, mielul a fost, in fiecare an, si motivul de controverse intre crescatorii de animale si cumparatori. Piata produselor taranesti ramâne principalul furnizor la acest capitol, de aceea am schimbat un pic registrul, iar de la Selgros ne-am oprit in Piata Centrala. In acest an, preturile afisate s-au cantonat la 25 de lei kilogramul. Ieri, in Piata Centrala, era „padure” de carcase de miel. Unii se vând si pe internet, altii se livreaza, la comanda, acasa. Un cioban din piata ne spunea ca ceea ce vede cu ochii este mai sfânt, asa ca a venit la taraba. E scump, e ieftin mielul anul acesta? Depinde pe cine intrebi. Ciobanii te iau cu greutatile din stâna, cu taxele si impozitele pe care le platesc, cu subventiile prea mici si cu vânzarile in scadere. Deci, justifica preturile mari. Cumparatorii privesc, bombane si pleaca. Unii chiar cumpara, la kilogram sau in asociere cu altii, impart mielul dupa cum cred ei, dar de Paste tot vor avea un bors de miel si o friptura. Altfel, recurgi la curcan, la gâsca sau la obisnuita gaina. Insa Pastele fara miel parca nu mai are farmec.
 

  [wonderplugin_gallery id=”471″]




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014