10 ianuarie 2025

Pastele, impreuna cu danezi, suedezi, vietnamezi, americani, brazilieni…

Cum o sa sarbatoriti de Paste? E greu sa fii departe de „radacini”, la un asemenea eveniment? Am adresat aceste intrebari unor buhuseni care-au ales sa-si gestioneze fiintarea pe alte meridiane. Raspunsurile sunt emotionante…

Gabriela Târdea, profesor, Copenhagen Business School: „Pastele, in special, este o sarbatoare la care simt nevoia de a fi acasa cu familia si de a sarbatori conform traditiilor românesti. Niciunde nu pot simti aceasta sarbatoare asa cum o simteam acasa cu cei dragi. Insa vom incerca sa pastram traditiile cât putem de mult. Drept urmare, impreuna cu alti tineri români stabiliti aici (prieteni foarte buni), ne-am decis sa sarbatorim Pastele in stil românesc. Sâmbata, 4 mai, ne intâlnim cu totii ca sa gatim sarmalute, cozonac, sa facem oua rosii, sa pregatim carne si multe altele. Duminica, 5 mai, vom sarbatori impreuna Sfintele Paste. La aceasta petrecere, fiecare dintre noi va invita un prieten strain pentru a lua parte la sarbatoare, având scopul de a impartasi traditiile si de a descoperi altele noi. Avem invitati danezi, suedezi, vietnamezi, americani, brazilieni, finlandezi, spanioli, greci si germani. Bineinteles ca vom fi, deasemenea, in legatura telefonica cu toti cei de acasa si speram sa ne bucuram de sarbatoare cât mai mult”.



Casiana Baciu, Paris, consultant NATO, la Bruxelles, „in politici de aparare in fata noilor tipuri de amenintari”: „Sincer, intotdeauna este greu sa fii departe de tara si de radacinile care ti-au dat aripi ca sa zbori. Am realizat insa ca sunt departe de tara mea doar fizic, nu si emotional. Acest gol lasat de absenta fizica este mult compensat de trairile sufletesti. Faptul de a fi departe cred ca dezvolta si mai mult in inima fiecaruia dintre cei plecati un sentiment si mai puternic de apartenenta si patriotism, facându-ne astfel sa ne dorim – eu asa simt – sa aratam lumii ca avem radacini dintre cele mai puternice si ca ne mândrim ca suntem ROMÂNI. Pot spune ca este greu, insa trebuie privit acest lucru, in timp, si ca pe o oportunitate oferita de viata de a face si mai cunoscuta tara din care venim si traditiile acesteia. Cu prilejul acestei mari sarbatori sufletesti caut intotdeauna sa fiu aproape de familie. Este un moment de iertare si de impartasire a trairilor spirituale alaturi de cei care imi sunt apropiati sufletului”.

Ciprian Nicoara, Germania, salariat al unui spital al trupelor americane: „Incercam sa pastram traditia noastra, iar anul acesta vom petrece sarbatoarea de Paste cu prieteni români, americani si germani dornici sa cunoasca un pic din cultura româneasca. Oricât am fi de suparati pe politicieni, nu putem fi suparati pe România, asa ca de câte ori avem ocazia, ne transformam in ambasadori ai culturii românesti. Ne e drag sa ne facem cunoscute traditiile si adevaratele valori, impartasim cu placere tot ce am adunat si pastram totul, cu sfintenie, in sufletele noastre. Vineri seara vom merge la slujba de vecernie la biserica ortodoxa din Saarbrucken, unde preotul Papuc va oficia slujba (in limba româna), la fel si sâmbata noaptea (e la aproxamitiv o ora de condus de la locatia noastra). E o biserica micuta, dar primitoare, unde toti se simt bineveniti si… acasa. Aici, mersul la biserica este si un prilej de socializare, la fel ca in State, unde românii se intâlnesc si dupa slujba, isi impartasesc experientele la o cafea. Departe de tara, dar aproape de România cu sufletul, uneori simti nevoia sa vorbesti cu cineva provenind din aceeasi cultura si aceeasi limba. Pentru masa de Paste vom avea traditionalele produse: oua rosii, cozonac, pasca, friptura si pastrama de miel, drob, iar cu ciorba inca oscilam intre cea de burta si cea de miel. Avem si bauturi traditionale românesti, tuica fiind apreciata de unii dintre prietenii nostri, iar vinul rosu face furori. Diferenta e ca noi vom relua serviciul luni, a doua zi de Paste. Speram sa avem o zi placuta, alaturi de prieteni”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img