15 noiembrie 2024

Pastele cailor sau Joia iepelor

Tânc fiind, marturisesc faptul ca eram fascinat de expresia ,,Pastele cailor”. Adoram perioada zilelor pascale ale… oamenilor, mai ales datorita oualor rosii, deniilor, slujbei de Inviere si evenimentelor de tot soiul (hore, scrâncioburi, intreceri sportive, hainele pe care le daruiau parintii) organizate de comunitatea sateasca. Cândva, am prins din zbor vorbele unui hâtru: ,,Sa vezi ce frumos o sa fie la Pastele cailor!”. Inflacarându-se, imaginatia mea fabula in fel si chip, brodând fara frontiere pe tema oualor pe care le-ar ciocni caii, a scrancioburilor in care s-ar delecta acestia sau a horelor in care s-ar avânta. Si-am tot asteptat, ca un inocent ce eram, ziua aceea care n-a mai venit…

Apoi, când, din pacate, a fugit inocenta din mine, am aflat adevarul… Pastele cailor este o sarbatoare care coincide cu Inaltarea Domnului, Ispasul, la 40 de zile dupa Paste (joia din saptamâna a sasea de dupa Paste). Mai este cunoscuta si ca Joia iepelor. Se crede, indeobste, ca expresia ,,La pastele cailor” este regasita doar in spatiul cultural românesc, dar Teodor Danalache argumenteaza ca o varianta a Pastelui cailor o gasim si la bulgari. Zona ei de provenienta este spatiul cultural transilvanean. Legenda spune ca, atunci când Fecioara Maria il nastea pe Hristos, caii faceau mare galagie. Din acest motiv, Fecioara Maria i-ar fi blestemat sa fie mereu animale flamânde, cu exceptia unei singure zile pe an: Pastele cailor. De ce Ispas? Cercetatorii cred ca, potrivit unei alte legende, Ispas a participat, alaturi de cei trei Apostoli, la Inaltarea Domnului. Fire vesela, Ispas a dat tonul, oamenii molipsindu-se, macar pentru aceasta zi, de la felul de a fi al acestuia. In credinta populara se spune ca oricine moare de Ispas ajunge in Rai.



De Pastele cailor, pe alocuri se tin Mosii de Ispas, casele si mormintele fiind impodobite cu niste crengi de pom tânar (nuc, paltin), in vreme ce la ferestre sunt puse frunze de leustean (despre care se crede ca ar fi crescut la Piciorul Crucii lui Hristos). Acum se fac si pomeni pentru morti. In aceasta zi, caii nu sunt inhamati. Doar e sarbatoarea lor… In alte zone se organizau târguri speciale de cai, unde se realizau afaceri bune. Tot in aceasta zi trebuiau achitate datoriile vechi. Mai exista putine zone in care sunt oficiate slujbe speciale pentru sanatatea cailor. In ultimul timp, ,,Festivalul Cailor” de la Risnov reprezinta o adevarata sarbatoare pentru localnici. Manifestarea, care cuprinde curse de cai, defilari ale acestora, are loc in duminica de dinaintea ,,Pastelui cailor”. Risnovul a devenit si un veritabil centru de asigurare a cailor pentru producatorii unor filme de epoca.

Prin expresia ,,Pastele cailor”, unii inteleg ,,niciodata”, intelesul fiind confundat cu sensul expresiei ,,Sfântul Asteapta”. Altii, mai sofisticati, in felul lor, incearca sa ne explice faptul ca ,,Pastele cailor” are aceeasi semnificatie cu Ad calendas graecas (,,La calendele grecesti”). Expresia, se stie, este atribuita de Sueton imparatului Augustus. Acesta ar fi spus ca toti cei rai-platnici isi achita datoriile la calendele grecesti, facând o referire ironica la faptul ca grecii, spre deosebire de romani, nu aveau prima zi a lunii din calendar (numita calende), zi in care trebuiau platite datoriile. Calendele grecesti reprezinta o sarbatoare care nu va avea loc niciodata, pe când Pastele cailor….




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014