26 octombrie 2024
ActualitatePaste cu petarde in Kosovo

Paste cu petarde in Kosovo

Ofiterii bacauani spun ca au avut noroc in Pristina

Trei militari de la Baza 95 Aeriana Bacau au fost in Kosovo exact cand statul si-a declarat independenta. Chiar daca nu au trait momente tensionate, care sa le puna viata in pericol, militarii bacauani spun ca si-au luat o greutate de pe inima abia cand au ajuns in tara. Cei trei ofiteri recunosc ca spiritul de aventura i-a determinat sa plece in misiune in Balcani, dar si banii au cantarit destul de greu la luarea deciziei.

La 27 de ani, locotenentul Mihai Ciobanu se poate lauda ca are o experienta de viata unica. „Pot sa spun ca am fost deschizator de drumuri, glumeste ofiterul. Ca sa ajung in Balcani, am sustinut un concurs, unde concurenta a fost zdrobitoare. Dar am avut noroc. In Pristina am lucrat ca ofiter de legatura intre civili si militari”. Lt. Ciobanu a parasit tara in ianuarie 2008. Nu stia ce-l asteapta in Kosovo, dar dorinta de a face ceva deosebit in viata i-a dat ghes. Stia ca exista o doza de risc, chiar daca provincia se afla sub control NATO. Insa, mai presus de orice voia sa vada cum se lucreaza „occidental”. „Nu se compara cu nimic ce este in tara. Poate si datorita faptului ca am avut norocul sa lucrez intr-un comandament al NATO. Pentru mine, aceasta misiune a fost extraordinara. Va dati seama cum ma simteam, eu, proaspat locotenent, sa stau la masa cu ministri si militari ilustri”, spune militarul bacauan. Lt. Mihai Ciobanu e mandru ca in perioada cat a durat prima lui misiune externa a reusit sa prinda momentul in care Kosovo si-a declarat independenta. Va avea ce povesti copiilor si nepotilor!



In noaptea de Inviere au bubuit petardele

Capitanul Cristian Dandu Bibire (32 de ani) a fost tot in Kosovo. Si-a facut bagajele in martie si s-a intors acasa in octombrie 2008. „Atunci cand am plecat mi-am facut tot felul de scenarii. Stiam ca exista o doza de risc, chiar daca in Balcani nu sunt conflicte ca in alte zone ale lumii. Insa cand am ajuns acolo am constatat ca nu-i chiar atat de rau, cum ma pregatisem eu sufleteste”, spune relaxat capitanul. Ofiterul marturiseste ca povestile despre extremisti circulau frecvent in baza militara, iar din cand in cand, chiar auzea impuscaturi sau ecoul unor explozii. Insa acolo unde si-a petrecut el cele noua luni nu a fost niciodata in pericol. „Am prins Pastele in misiune. Nu-l voi uita niciodata. Am fost, impreuna cu alti colegi, intr-o tabara ortodoxa. Pot sa va spun ca nu difera cu nimic obiceiurile de acolo cu cele ale noastre. Am mancat oua rosii si chiar pasca. Am fost la biserica in noaptea Invierii si am luat lumina. Ce mi s-a parut ciudat este ca localnicii aprindeau petarde, de Inviere, cum se face la noi la sfarsitul anului”, spune capitanul Dandu Bibire.

Romanii sunt respectati in Kosovo

Si maistrul militar Adrian Veliche (44 de ani) si-a petrecut Pastele in Kosovo, departe de familie si tara. Iar acest lucru a lasat amintiri nesterse. „Postul meu in Pristina a fost de loctiitor al sefului parcului auto. Experienta traita este unica”, spune maistrul militar. Adrian Veliche zambeste, cand aude de riscuri. „Nicaieri nu esti in siguranta, la urma urmelor. Iar cand te incumeti sa pleci intr-o zona instabila, normal ca trebuie sa fii precaut. Un rau se poate intampla oricand, oricui!”, sustine Veliche. Oricum, cele noua luni petrecute in Balcani au fost pline de viata si de importanta pentru cariera sa de militar. aRomanii sunt priviti cu respect. Ei au dovedit ca au pregatire si daruire. Dar ce m-a impresionat mai mult in aceasta misiune este grija pentru om a occidentalilor. Oamenii sunt cei mai importanti pentru ei! Nu tehnica de lucru,… nu masinile!”, spune maistrul militar. Intrebat daca ar mai dori o misiune externa, militarul zambeste. „Intrebati familia daca imi mai da voie sa plec. Oricum, noi am fost norocosi ca nu ni s-a intamplat nimic rau, acolo!”.
Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img