Surprinzator pentru multi, printre care se afla si sussemnatul, la bugetul local al municipiului Bacau s-au adunat mai multi bani in primele sase luni din anul 2013 decât in aceeasi perioada din anul trecut. Aceasta constatare bazata pe calculele administratiei bacauane nu poate decât sa ne bucure, iar motivele sunt atât subiective, ale fiecaruia dintre noi, dar si generale, care tin de viitoarea dezvoltare a comunitatii.
Bucuria locuitorului care are “in portofoliul” mai ales grijile zilnice ale traiului este alimentata de propria putere de a-si plati taxele si impozitele obligatorii pentru orice traitor intr-o asezare civilizata. In consecinta, chiar daca uneori serviciile publice pot fi amendate, bacauanul isi poate compara pozitiv nivelul vietii cu oricare oras din România.
Pe de alta parte, trebuie sa amintim dificultatile multor firme mici si mijlocii locale, constrânse de o perioada cu blocaje si lipsa de lichiditati. Insa situatia nu este neaparat specifica Bacaului, intreg mediul economic traversând o ciudata (!?) stagnare, sau chiar un regres.
Poate masuri mai active de incurajare si, de ce nu, de sprijinire a patronilor bacauani sa-i ajute in depasirea mai rapida a constrângerilor acestor timpuri. Cu totii, si administratia, si investitorii, si angajatii lor ar avea de câstigat prin cresterea veniturilor atât la bugetul municipiului, dar si la bugetul personal!
In ceea ce priveste sumele mai mari ce s-au adunat pentru cheltuielile intregii urbe, acestea sunt semnul ca instinctele antreprenoriale ale bacauanilor au functionat foarte bine, iar administratia locala i-a tratat corect, ca pe egali parteneri in dezvoltarea municipiului.
Intelegerea contextului in care functioneaza furnizorii de servicii publice si tratarea lor cu un pragmatism real, ce le permite sa functioneze eficient economic si convenabil pentru cetateni, este imbucurator si laudabil. Doar tratamentul egal, nediscriminatoriu pentru toate firmele va aduce multumire pentru cât mai multi cetateni.
Pe de alta parte, o mai atenta supraveghere a companiilor aflate in subordinea administratiei, obligarea managerilor la performanta si o stricta colectare a sumelor cuvenite vor contribui la o si mai eficienta functionare a intregului sistem. Cu trei-patru investitori seriosi aducatori de locuri de munca, cu finalizarea actualelor proiecte in infrastructura si, mai ales, cu o continuare si dezvoltare a parteneratului onest dintre administratie si bacauani, cred ca vom constata (curând, sper!) ca Bacaul a pasit cu bine peste prapastie.