De doi ani autoritatile se chinuie sa ia ochii poporului cu pasajul de pe strada Oituz. Hotarari peste hotarari, studii de fezabilitate peste studii de fezabilitate. Acum se va face un nou rand de hartoage, pentru ca expertii primariei au aflat la finele lui decembrie ca inca din septembrie puteau depune documentatia pentru finantarea nerambursabila a proiectului. Daca in octombrie autoritatile spuneau ca lucrarile vor incepe la finele lui 2007, de acum nimeni nu mai stie nimic. Poate la Pastele Cailor sau in noul mandat. Primiti cu pasajul?
Ultimul punct pe ordinea de zi a sedintei de astazi a Consiliului Local tine de aprobarea unui nou rand de documentatii pentru realizarea pasajului subteran de pe Oituz. Dupa ce in luna octombie cu mare tam-tam a avut loc inclusiv un fel de simulacru de dezbatere publica la fata locului, acum, conform expunerii de motive ce a fost postata pe site-ul primariei un nou set de documentatii trebuie aprobat. Intentiile administratiei locale sunt de a atrage fonduri nerambursabile pentru acest proiect, dupa publicarea ghidului solicitantului pentru Axa 2 a Programului Operational Regional care priveste dezvoltarea infrastructurii de transport.
Licitatiile pentru Axa 2 se deruleaza din septembrie
Licitatia de proiecte din cadrul Axei 2 a Programului Operational Regional, privind „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centurã” a demarat de la mijlocul lunii septembrie. Fiecare din cele 8 Agentii pentru Dezvoltare Regionala poate primi cereri de finantare in cadrul cererii deschise de proiecte pentru Axa 2. Beneficiarii eligibili sa depunã proiecte in cadrul Axei 2 sunt autoritati ale administratiei publice locale, asociatii pentru Dezvoltare Intercomunitara constituite conform prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificarile ulterioare si parteneriate intre autoritati ale administratiei publice locale. Si de aceasta data, Regiunea Nord-Est a fost favorizata, primind cea mai mare felie din „tortul” de asfalt. Astfel, pentru regiunea de dezvoltare de care apartine si Bacaul au fost alocate 143.08 milioane euro.
La anul si la multi bani
Daca au pierdut startul in septembrie, autoritatile locale puteau macar sa se puna la punct cu documentatia pana in octombrie. Treaba pe care, bineinteles, nu au facut-o. Dovada este o alta hotarare de consiliu local, de aceasta data din octombrie, prin care se aproba, bineinteles, reactualizarea principalilor indicatori economici pentru obiectivul de investitii: „Pasaj rutier subteran str. Oituz-str. Stefan Guse” din municipiul Bacau. Era vorba de majorarea costurilor datorita devierii unor retele din zona, plus un studiu de evaluare a impactului asupra mediului. Si daca in octombrie costurile totale fusesera stabilite la 23.000.698 lei, brusc, in decurs de nici doua luni (asa cum scrie la expunerea de motive pentru sedinta de azi) au saltat la 28.695.961 lei. Lei noi, ca sa fim precisi. Diferenta este reprezentata de TVA, care ar urma sa fie apoi recuperat de la bugetul de stat, si de unele cheltuieli legate de proiectare.
Duios incompetenta se perpetua
Conform declaratiei Mihaelei Grosu, purtatorul de cuvant al administratiei publice locale bacauane, luata cu ocazia redactarii unui articol (acum trei luni) exact pe tema oportunitatilor deschise de Axa 2, „exista un portofoliu foarte mare de proiecte in pregatire privind Axa 2. Dar deocamdata inca nu s-a dat drumul la proiecte pe Axa 2. Am discutat cu directorul de la ADR Nord Est si mi-a spus ca abia acum s-au finalizat discutiile in aceasta problema cu ministrul Borbely.” Informatiile autoritatilor locale nu coincideau insa cu punctul de vedere al Guvernului Romaniei, care in numarul din 16 septembrie al „eu-ro newsletter”-ului oficial, anunta ca se primesc proiecte pe Axa 2. Incepand cu 10 septembrie. Treaba este ca, desi planul de finantare e functional de luni intregi, Stavarache si ai sai experti nu s-au indurat sa se puna la punct. Asa ca de acum urmeaza o noua tergiversare, cu care spera sa faca o mare economie la buget. Adevarat, hotararile de consiliu local nu sunt extrem de costisitoare. Dar timpul pierdut este o pierdere. Cum spun englezii…time is money. Iar Stavarache si incompetentii cu care s-a inconjurat raman in criza de timp. Partea buna e ca astfel poate nu se mai fac nici bani din lucrari date pe ochi frumosi unor firme agreate de galbenul-pal al liberalilor cei mari la vorba si mici la sondaje.Scris de Emilian B.