Proiectul noului Cod Fiscal anuntat de PSD a bagat PNL-ul in corzi pentru ca, trebuie sa recunoastem, este mai liberal decât orice proiect liberal de pâna acum.
Din pacate pentru PNL, reactia sa a fost mai mult politicianista, fiind surprins descoperit de aceasta mutare a PSD. Mai mult, daca te uiti atent la reactiile PNL, o sa vezi ca liderii partidului, prin „argumentele” cu care ataca proiectul, se contrazic doctrinar. Este singura lor sansa, din punct de vedere politic, sa atace acest proiect.
Situatia este hilara: noul Cod Fiscal, prin masurile propuse, ar trebui sa fie apreciat si sustinut de PNL. Daca ar face asta, ar pierde capital politic. Asa ca prefera sa lupte contra proiectului, practic, contra intereselor propriului electorat, doar pentru a câstiga puncte in batalia politica.
Pe de alta parte, PNL are o anumita dreptate dar nu stie sau nu poate sa puncteze unde trebuie. Data fiind structura de proprietate a economiei tarii, scaderile de taxe si impozite prevazute de noul Cod Fiscal nu vor aduce crestere economica. Pentru ca, desi probabil ca PIB-ul va creste nominal, aceasta crestere va fi exportata.
Practic, principalii jucatori din economia româneasca sunt companii cu capital strain; desi au profit imens (vezi cazul Petrom), acesta este „repatriat” in tara – mama. Cresterea economica este, deci, mutata in exterior.
Daca multinationalele ar da salarii decente sau daca ponderea lor in economie ar fi nesemnificativa, nu ar fi o problema; ar ramâne suficienti bani in tara.
Aici este o pâine de mâncat in politica. Pe crearea de mecanisme care sa descurajeze mutarea profiturilor si pe sisteme care sa incurajeze capitalul românesc. Desi, dupa inca un an de telejustitie in care coruptii sunt doar românii care primesc mita si niciodata strainii care o ofera, nu cred ca vom mai avea capital românesc in tara.