Vineri, 8 noiembrie 2023, Tribunalul Cluj a confirmat o hotărâre semnificativă emisă anterior de Judecătoria Cluj-Napoca într-un caz în care părinții a doi elevi cu vârsta sub 14 ani au fost obligați să plătească o sumă de 30.000 de lei unei profesoare de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca. Decizia a fost luată în urma unor insulte aduse profesorului pe grupul de Whatsapp al clasei și pe platforma de socializare Facebook, informează educatiaprinlectura.ro.
Faptele prezentate în instanță au arătat că un elev, în vârstă de 12 ani, și altul, în vârstă de 13 ani, au comis acte de insultă online îndreptate împotriva profesorului BM. Într-un incident din 2018, primul elev a modificat o fotografie a profesoarei, asociind-o cu un animal, și a distribuit-o pe grupul de Whatsapp al clasei. În altă situație, în decembrie 2018, a postat o altă poză denigratoare, pe care a setat-o ca imagine de grup. În martie 2019, al doilea elev a creat un cont de Facebook folosind acele imagini și a trimis mesaje colegilor pentru a adera la acest cont fictiv.
Profesoara a solicitat despăgubiri în valoare de 50.000 de lei, argumentând că insulta adusă numelui și imaginii sale a fost popularizată printre elevii din clasă și din alte clase, afectându-i astfel viața privată, demnitatea, dreptul la imagine și autoritatea sa profesională.
În fața instanței, părinții elevilor au susținut că aceștia au făcut glume copilărești, iar acțiunile lor au fost o formă a libertății de exprimare. Au subliniat că grupul de Whatsapp era privat și că profesoara nu era membră în acel grup. De asemenea, au menționat că unul dintre elevi s-a mutat la o altă școală.
În urma examinării probelor, instanța a decis că părinții celor doi elevi minori trebuie să plătească profesoarei suma de 30.000 de lei și să publice hotărârea într-un ziar, pe cheltuiala lor. Sentința a fost contestată cu apel, însă pe 8 noiembrie 2023, Tribunalul a menținut în întregime decizia Judecătoriei Cluj-Napoca.
Această hotărâre reprezintă un precedent important în abordarea justiției în cazurile de insulte și hărțuire online în mediul școlar.