15 noiembrie 2024

Părinți care dau și sub pandemie o față modernă Colegiului „Vrănceanu”  

Bucuria declarată a elevilor care de luni, 8 februarie, revin la școală, după interdicțiile impuse de combaterea pandemiei de Covid-19, va fi cu atât mai mare la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău, când vor vedea unele sălile de clasă și alte spații complet renovate. Inițiativa unor astfel de lucrări aparține chiar părinților copiilor, iar rezultatul este deja unul uimitor.

Am ajuns la Colegiul „Vrănceanu” într-o zi în care forfota obișnuită a elevilor lipsea. Elevii erau încă acasă, în fața tabletelor și calculatoarelor. La recomandarea președintelui Comitetului de părinți din acest Colegiu, Cristian Bunea, m-am întâlnit acolo cu președintele Comitetului de părinți al uneia dintre clasele a noua, Răzvan Dominteanu. Tânărul părinte mi-a făcut imediat o impresie bună: l-am simțit total implicat într-o inițiativă care vrea să schimbe fața școlilor noastre, ajuns și ele la o vârstă venerabilă și care au nevoie de înnoire. Câteva comitete de părinți, precum cel condus de Răzvan, s-au implicat în astfel de operații, iar rezultatele se văd. Clasele arată acum „neckermann” – cum spuneau cândva românii care vedeau cataloagele celebrului retailer german. Clasele sunt „bec”: parchet nou și modern, zugrăveală nouă, decorațiuni cu un design modern și reconfortant, mese și scaune confortabile și amenajate cu pereți de plastic transparent despărțitori. Ce să mai spunem de echipamentul electronic, inclusiv pentru învățământul online. Dar ce să mai spunem de noul sistem de vestiare de pe holuri, compartimentat și pentru hainele care altfel ar fi stat în clase, cu elevii. Iar noile toalete sunt „ca afară”: nu ca în curte, nu vă speriați, ci ca în Occident.



Părinții au pus piciorul în prag

Colegiul „Gheorghe Vrănceanu” are 32 de săli de clasă, zece cabinete, șapte laboratoare, o bibliotecă și terenuri de sport. Nu toate sunt aduse încă la standardele descrise mai sus, dar Răzvan Dominteanu crede că ar putea fi posibil în viitorul apropiat dacă s-ar implica mai mulți factori, mai ales Primăria tutelatoare. „Ce am făcut până acum – spune Răzvan – este o inițiativă a Comitetului de părinți și a președintelui Cristian Bunea. Am vrut să oferim copiilor un mediu de învățare propice, să schimbăm condițiile din clasă, total improprii până acum. Cu aprobarea conducerii școlii.A fost nevoie de finanțare pentru o astfel de lucrare. S-au adunat bani prin contribuția părinților, dar și prin atragerea unui important sponsor”.

Părinții au susținut, financiar, și montarea sistemului electronic al clasei (proiectoare, calculator, difuzoare etc.), inclusiv pentru orele ținute online. Primăria a alocat pentru camerele video o anumită sumă, dar calitatea camerelor nu era cea mai bună. Părinții au pus umărul și aici și au dotat clasa cu astfel de sisteme de cinci-șase ori mai performante. Numai pentru clasa de care se îngrijește Răzvan Dominteanu s-a cumpărat o cameră de vederi cu 2.000 de lei.

„La început – mai spune președintele de la clasa a noua – nu toți părinții au fost de acord cu o renovare totală, ci să schimbăm doar anumite piese de mobilier, precum scaunele aflate într-o stare deplorabilă sau să zugrăvim din nou, eventual. Până la final i-am convins însă pe toți că ceea ce vrem să facem este numai spre binele copiilor, care stau patru ani într-o clasă”.

Cu ochii spre Primărie

Lucrările de renovare au început anul trecut, iar în Colegiu sunt și alte clase în care se fac lucrări similare. Răzvan spune că mai este mult de înnoit în acest sens. „Dar crede președintele – sunt și dotări pentru care noi, părinții, nu am putea contribui. Cum ar fi laboratoarele, să le modernizăm, să le redotăm. Într-o sală de curs obișnuită e altceva.Efortul financiar și nu numai este foarte mare la asemenea lucrări. De aceea, credem că ajutorul Primăriei, care patronează sistemul municipal de învățământ, este esențial. De la ei așteptăm mai mult ajutor. Anul trecut, după câte știu, primăria a alocat ceva bani pentru achiziționarea de calculatoare, dar ceea ce trebuie schimbat, renovat, în toată școala înseamnă mult mai mult. Investițiile în laboratoare ar fi binevenite. Cum altfel poți avea performanță în școală fără dotarea unor astfel de laboratoare?”.

„Pentru viitorul apropiat ne dorim reabilitarea sistemului de laboratoare. Ne-am implica, dar și cu ajutorul Primăriei. În Colegiu avem profesori și elevi foarte buni, dar fără o bază materială corespunzătoare e greu să ajungi la performanțe. Avem speranțe mari ca noul nostru primar să se concentreze mai mult asupra unei astfel de probleme. Educația noilor generații ar trebui să fie prioritară pentru orice primar. Cerințele sunt altele acum. Diferența dintre școlile orașului o face și baza materială, nu doar calitatea corpului profesoral sau a efectivelor de elevi. Iar concurența între școli e mare”.
Răzvan Dominteanu

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014