11 ianuarie 2025

Parinti bolnavi incuiati in casa de copii / Dementa, o bomba cu ceas

Intr-un bloc de pe strada 9 Mai, locatarii traiesc de mai multi ani un cosmar. La ultimul etaj locuieste un batran bolnav psihic. Acesta inunda toata scara, arunca gunoaie si fecale pe geam. In Cornisa Bistrita, o femeie urla ca o fiara toata noaptea. Famiiliile bolnavilor psihic trec printr-o drama. Vecinii, la fel. Societatea nu face fata degradarii psihice a membrilor ei.

Bolnavul de pe 9 Mai se afla, teoretic, in ingrijirea fiului sau, dupa cum ne-a declarat presedintele asociatiei de proprietari, Aurica Pahome. „In realitate, locuieste singur. Nu are nimic in apartament decat un dulap si o canapea veche&#8221. Vecinilor le curge pe pereti apa amestecata cu urina, dar cel mai tare se tem ca batranul ar putea arunca blocul in aer. „Noaptea se aud zgomote infioratoare, ne-a declarat Valentina Bocaneala, vecina. Ne-au invadat gandacii. Nici vas de WC nu mai are, ci o gaura. Am incercat sa vorbim cu fiul lui, am facut plangere la politie si procuratura, dar degeaba&#8221.



O femeie urla noapte de noapte intr-un apartament din blocul 22, strada Cornisa Bistrita. „Are halucinatii, povesteste Constantin Bugaru, vecin. Tipa ca ii omoara cineva fiul, ca e taiat in bucati pe balcon. Tine aragazul deschis, iar in starea ei poate produce o explozie&#8221. Batrana locuieste cu unul dintre cei doi copii ai sai, dar acesta lucreaza noaptea. „Cum pleaca baiatul, incepe sa tipe, ne-a declarat Elena Cristea. Cred ca ar trebui internata intr-un camin pentru astfel de bolnavi&#8221. Sunt doar doua cazuri din multele de batrani cu mintea ratacita, povara pentru familie si cei din jur.

Sute de dosare in asteptare

&#8222Ar trebui sa ne anunte cei care au astfel de probleme, ne-a declarat Dana Tataru, director general adjunct la Compartimentul Adulti din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Avem in evidenta doar cazurile din centrele de asistenta si pe cele cu certificat de handicap. Acesti batrani ii necajesc pe vecini, dar sunt la randul lor abuzati, caci neglijarea unei persoane este tot o forma de abuz. Politica de asistenta sociala merge pe mentinerea lor in familie, dar pot fi luati si in regim de urgenta pana se gaseste o solutie&#8221. In judetul Bacau exista doua centre de recuperare pentru persoanele cu handicap, dar in acestea nu mai sunt locuri. 262 de dosare asteapta la rand. „Avem acum un caz mai deosebit, al unui bolnav de 70 de ani, cu diabet, amputatie, care nu poate fi ingrijit de mama lui de 90 de ani, a mai spus Dana Tataru. Mama va ramane singura, iar el va fi internat&#8221.

Copiii isi lasa parintii in grija statului

Dr. Carmen Covrig, sef sectie Psihiatrie (Spitalul Judetean de Urgenta), spune ca astfel de cazurise intalnesc la tot pasul. „Si va creste numarul lor, caci creste si durata de viata. Pe de alta parte, copiii nu mai sunt dispusi sa-si ingrijeasca parintii, sunt tot mai intoleranti. E de vina, probabil, ritmul actual al vietii. Ei incearca sa gaseasca institutii care sa preia sarcina ingrijirii batranilor, iar societatea nu face fata. Am observat ca, din 2000, cazurile de dementa se inmultesc pe zi ce trece, dar la internarea in camine au prioritate schizofrenii si oligofrenii, care pot fi foarte violenti&#8221.

Ne asteapta o… nebunie de viitor

La fiecare sapte secunde se diagnosticheaza in lume un nou caz de dementa, fapt ce va duce la dublarea numarului de bolnavi odata la 20 de ani. La nivel mondial numarul persoanelor cu dementa este de 24,3 milioane, iar numarul de cazuri noi este de 4,6 milioane pe an. Specialistii spun ca avem de-a face cu o bomba cu ceas si ca guvernele trebuie sa inceapa sa elaboreze politici si sa aloce resurse pentru lupta cu dementa. Nevoia de servicii comunitare si de resurse este mare si an prezent, dar presiunile vor creste dramatic in viitor. an Romania, serviciile oferite persoanelor cu dementa sunt aproape inexistente si nu se intelege ca dementa este o problema grava de sanatate public. De exemplu, boli grave, ca Alzheimer, nu au alocate fonduri speciale pentru tratament. In judetul Bacau sunt in evidenta in jurde 4.000 de bolnavi psihic, dar numarul real ar putea fi chiar dublu.Scris de Doina MINCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img