Pe 12 decembrie 2018, Farmaciile Sf. Spiridon deschid în Bacău ”Universul Sănătății”, primul mall de sănătate din România.
În ziua marii deschideri la Central Plaza, transformat în Medical Mall, băcăuanii vor avea prilejul de a se întâlni cu invitatul special al evenimentului, părintele Constantin Necula.
Părintele va susține, la ora 13.00, cuvântul de deschidere al US – Universului Sănătății, la ora 14.00 va oferi autografe la lansarea cărții sale „100 de ani de unitate. Unitatea, încotro?”, urmând ca la ora 18.00, să susțină cea de a VII-a ediție a Conferințelor Sf. Spiridon cu tema „Cultura creștină a prevenției”, în Sala de Conferințe ”Universul Sănătății Central Plaza”.
Prefigurând succesiunea evenimentelor din 12 decembrie 2018, susținute de Farmaciile Sf. Spiridon, invitatul special al acestora, părintele Constantin Necula, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu.
Părinte Constantin Necula sunteți un oaspete așteptat de fiecare dată cu multă dragoste de către băcăuani. Anul aceasta, pe 12 decembrie 2018, avem bucuria de a vă avea în mijlocul nostru cu prilejul deschiderii de către Farmaciile Sf. Spiridon a primului mall de sănătate din România, Central Plaza Medical MALL și a Universului Sănătății. Ce v-a determinat să alocați în cadrul programului dumneavoastră, atât de încărcat, o întreagă zi pentru participarea la toate evenimentele organizate de Farmaciile Sf. Spiridon, cu această ocazie?
În primul rând părtășia cu un proiect, acela al Mall-ului de Sănătate, care m-a impresionat din prima clipă. Curajul Familiei Popa de a găsi o alternativă la cenușiul actului medical și o încurajare la căutarea de sănătate… Personal cred că efortul acestor oameni, sigur, împreună cu echipa lor, este un act de pedagogie socială și este o onoare să fii părtaș unei astfel de perspective asupra menținerii vieții în limitele sănătății. E un soi de maraton de informare și formare a culturii medicale. Apoi, cred că am dreptate, sunt membru al colectivului-familie constituit în jurul Farmaciilor Sf. Spiridon. E important ca orice proiect să aibă parte de rugăciune ca să crească și efort creator ca să dospească în bine. Cred că sunt proiecte care nu funcționează doar cu oamenii, așa cum sunt proiecte care nu pot fi smulse lui Dumnezeu, doar așa, că vrem noi. Sunt onorat de invitația prietenilor mei și sper să am cuvânt pe măsura muncii lor fenomenale.
Unul din evenimentele așteptate la deschiderea Universului Sănătății este lansarea, la ora 14, a cărții dumneavoastră „100 de ani de unitate. Unitatea, încotro?”. Privind la cei 100 de ani de România, care sunt cuvintele de învățătură pe care fiecare român ar trebui să le cunoască și să le pună în practică zilnic?
Cred că Fericirile rostite de Mântuitorul nostru Iisus Hristos pot fi baza de cunoaștere și de așezare în cunoașterea lui Dumnezeu, fără de care nici România și niciun alt colț de lume nu poate conta în iconomia economiei mondiale. Cartea este un gând rostit cu voce tare. De dragul creșterii liniștii în popor, al așezării sale în sensul normalității luminoase, virtuoase și creatoare. Asta îmi pare cel mai greu de recuperat din timpul trecut al Țării: duhul creator. Furat prin excesul de copy-paste la care ne-am dedat încercând să semănăm tot mai mult cu alții și cât mai puțin cu noi.
Ce este România pentru preotul Constantin Necula?
E Țara. Cea pentru care am jurat cu mâna pe Drapel să-mi dau viața. Și pentru care nu voi pregeta să mor, la nevoie. Este spațiul în care Dumnezeu mi-a făcut darul de a trăi frumos.
Înțelepciunea populară, istoria și exemplele vieții de zi cu zi ne arată că ”Unirea face puterea”. Părinte Necula, cum putem deveni, noi, românii, mai uniți în faptele de folos ?
Povestind mai des, cinstit, ce vrem să construim și să lăsăm generațiilor de după noi. Văd oameni care încearcă pe baza motivării orgolioase să înalțe câte un edificiu, încercând să dea lecții. Nu ține. Unitatea unui popor stă și pe acțiunea cu smerenie, fapta cuminte ține unitatea unei țări, ține țara cuminte. Nouă ne lipsește înțelepciunea de a ne bucura când celuilalt îi iese. În România dacă gândești și muncești ești pedepsit, ca și cum ai atenta la liniștea publică. Dacă vrem fapte de folos e momentul să înțelegem ierarhia valorilor care definesc „folosul”. Într-un stat sănătos, nu doar la mintea conducătoare ci și în construcția sa intimă, a fiecărei persoane, poate construi concomitent școli, catedrale și spitale, evitând includerea în pachetul de valori a valorilor „second hand”.
Pe data de 12 decembrie, la ora 18.00, sunteți pentru a treia oară oaspetele Conferințelor Sfântul Spiridon. În ziua deschiderii Universului Sănătății le veți vorbi băcăuanilor despre „Cultura creștină a prevenției”. Care sunt pilonii de bază ai acestei culturi?
Cred că, în primul rând, profesionalizarea sfetnicilor. Și în viețile noastre private s-a strecurat o boală „de partid”. Să avem sfătuitori pe chestiuni de sănătate, de exemplu, tot soiul de neaveniți. Cred că dinaintea generației actuale stă obligația de a descoperi sursele curate de informare în ce privește sănătatea și actul medical. Corupția în sistemul medical nu înseamnă numai ceea ce vedem cu ochiul liber și comentăm la știri, ci și lipsa unei culturi a sănătății, care să îmbie omul la o cunoaștere minimală a drepturilor sale legate de actul medical, dar și a obligațiilor sale în ce privește sănătatea proprie și a familiei ori comunității. Nu e firesc ca doar medicii, asistentele sau farmaciștii să poarte greutatea regenerării unui sistem de cultură medicală. Toți suntem chemați la acest efort. Și chiar cred că avem de lucru.
Într-una din cărțile dumneavoastră vorbeați despre organele sufletești. Care este acel organ sufletesc asupra căruia ar trebui să veghem, în primul rând, pentru sănătatea noastră sufletească și trupească?
Inima în care chemăm pe Dumnezeu să locuiască. Cred că un bun creștin este permanent cuplat la ATI-ul care îl reprezintă Biserica și își tratează ispitele cu seriozitatea necesară tratării unei boli. Cum sunt convins că Evanghelia este o strașnică Agendă medicală Duhovnicească din care putem să desprindem nu doar medicamentația vindecării ci și cultura prevenirii multor boli trupești, semne vizibile ale unor boli sufletești.
Sfântul Spiridon, patronul spiritual al Farmaciilor Sf. Spiridon, este cunoscut ca un sfânt vindecător. Care este acel lucru de folos, pe care noi toți ar trebui să-l învățăm de la Sfântul Spiridon?
Că la Dumnezeu nu merge cu boicot valoric. Că este important să învățăm să răspundem chemării Sale, cu forța unui țăran luminat de Duhul Sfânt. Mereu l-am comparat, doar în mintea mea până azi, pe Sfântul Spiridon cu un Moș Ion Roată al Împărăției cerurilor. Lucid și cuminte în gând, folositor în reacție pentru comunitate. Și grabnic ajutător, tocindu-și încălțările și după moarte.
Suntem în Postul Crăciunului. Care este cea mai importantă virtute asupra căreia ar trebui să ne concentrăm în această perioadă?
Smerenia. Bucuria de a rodi în liniștita pace a Raiului. E important să învățăm să odihnim pe Dumnezeu prin faptele noastre.
Părinte Constantin Necula, dacă ar fi să țineți cea mai scurtă predică pentru sănătatea poporului român, care ar fi aceasta?
Bucurați-vă de Patrie, neuitând de Împărăția Cerurilor!
”Nu e firesc ca doar medicii, asistentele sau farmaciștii să poarte greutatea regenerării unui sistem de cultură medicală. Toți suntem chemați la acest efort. Și chiar cred că avem de lucru.”
pr. Constantin Necula
Programul evenimentelor Universul Sănătății în luna decembrie 2018
12 decembrie 2018, ora 13.00 – Marea Deschidere US – cuvânt de folos Pr. Constantin Necula
12 decembrie 2018, ora 14.00 – Lansare carte Pr. Constantin Necula „100 de ani de unitate. Unitatea, incotro?” sesiune foto și autografe
12 decembrie 2018, ora 18.00 – Conferința Sf. Spiridon editia a VII-a „Cultura creștină a prevenției” – Pr. Constantin Necula
15 decembrie 2018, ora 12.00 – Totul despre alergii – Dr. Ungureanu Gabriela
22 decembrie 2018, ora 12 – Vine Moș Crăciun (program dedicat copiilor)
Părintele Constantin Valer Necula, una dintre cele mai iubite voci contemporane ale Bisericii, a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna“ din Sibiu și este doctor „Magna Cum Laude” în teologie, specializarea catehetică-omiletică și pedagogie creștină. Este autor de volume de predici, de studii și articole de omiletică și catehetică, dar și de cărți pentru copii și tineret.
A tradus mai multe cărți și a scris articole în publicații din țară și străinătate, semnând, totodată, multiple studii în limba română și în limbi străine – franceză, italiană, germană, precum și numeroase recenzii. A susținut numeroase conferințe în țară și în străinătate, a participat la emisiuni de radio și de televiziune, atât la posturi naționale, cât și internaționale.