Gata, ne-am aliniat la regulile U.E. și tăierea cozii și a urechilor la cîini este interzisă în România. La prima vedere, decizia legislativă ar trebui aplaudată. Citiți adesea în presă că diverși cetățeni fără o calificare medicală au decis să facă această intervenție chiar ei. Fără îndoială, acest lucru este o barbarie și trebuie pedepsit.
„Dar dacă vorbim de câinii de vînătoare sau de câinii ciobănești unde aceste intervențîi au beneficiile lor, iar intervenția este una făcută de un medic veterinar, trebuie sau nu pedepsită? Tăierea cozii la câini (codotomia) s-a făcut prima dată la câinii de vânătoare. Scopul este evitarea accidentării câinilor în terenul de vânătoare. De la câinii de vânătoare, s-a trecut ulterior la alte rase, din motive estetice sau de utilitate.
Dacă motivele estetice le putem considera subiective (deși există standarde ale rasei care impun tăierea cozii), pe cele care se referă la sănătatea câinelui nu le putem ignoră. Pentru câinii ciobănești, coada lungă sau urechile, pot fi un dezavantaj în confruntarea cu un animal sălbatic. În luptă, ele generează hemoragii care pot duce la decesul câinelui. E greu să îl faci pe un englez de exemplu, să înțeleagă aceste realități, pentru el ursul sau lupul sunt niște animale dispărute, pe care le știe eventual din povești. La o stână de oi din Marea Britanie, câinii de pază au dispărut, nu își mai justifică prezența. Au rămas câinii de adunat oile, cel mai adesea Border Collie. Pentru situația concretă din țările occidentale, unde populația de urși sau lupi este cel mai adesea zero, legea care interzice tăierea cozii și a urechilor este corectă.
Într-o țară cum e România, cu cea mai mare populație de urși din Europa, unde ursul coboară în localități și pleacă cu animalele din gospodărie, adesea chiar și cu cîinele, implementarea unei legi occidentale fără a o adapta la realitatea din teren, e o prostie. Dar n-a interesat pe nimeni. Cum n-a contat nici faptul că ciobanilor li s-a limitat numărul de câini la stână la trei. Lupii atacă în haită, 5 – 8 exemplare, iar câinii, trei la număr, trebuie să le facă față. Din start, lupul ca animal este net superior oricărei rase de câine (să nu vă aud cu Kangal, Alabai, Caucazian sau mai rău, Pitbull). Dar dacă așa s-a votat de către niște „specialiști”, legea a trecut. Interesant e că peste ocean, în SUA și Canada, tăierea urechilor și a cozii la câini este perfect legală. Nu este văzută ca o mutilare, nu se isterizeaza lumea cînd spui codotomie sau cupare a urechilor.
Ambele se fac de către personal autorizat fie în primele 7 zile de la fătare, cînd coadă e un cartilagiu și durerea este minimă, fie mai tîrziu, cînd se poate face cu anestezie. Și este perfect legal. Iubitorii de animale ar face bine să pună în balanță avantajele și dezavantajele tăierii cozii și a urechilor la câini. Nu băgați toate rasele în aceeași oală. Și, dacă tot va pasă, ar trebui să va gîndiți de fiecare dată cînd va aprindeti o țigară, că pentru viciul dumneavoastră, suferă mii de câini pe care se fac teste de laborator. Și lor li se taie corzile vocale ca să nu mai latre când ii doare. Asta bonus, pe lângă faptul că li se umplu plămânii cu nicotină (rasa preferată de producătorii de țigări e beagle-ul). Dar acolo vorbim de studii medicale, de o „misiune nobilă”, unde câinele e sacrificat pe altarul omenirii.
Dinu Păncescu, șeful Serviciului Gestionare Câini fără Stăpân din Primăria Bacău