Cu 400 de autoturisme la mia de locuitori, în municipiul Bacău este o nevoie ACUTĂ și URGENTĂ de locuri de parcare de reședință și de parcări supraterane. De aceea, viceprimarul Dragoș Daniel Ștefan propune o resistematizare a orașului, care va permite amenajarea cât mai multor locuri de parcare.
„Nu mai putem aștepta ca problema să dispară, trebuie să găsim SOLUȚII. Până acum, Primăria Bacău a alocat bani doar pentru amenjarea parcărilor publice cu plată. Nu este suficient! De aceea, propun în primul rând o sistematizare a orașului, în fiecare cartier și pe de altă parte, urgentarea adoptării Registrului spațiilor verzi, care va permite identificarea locurilor exacte unde se pot amenaja parcări”, explică viceprimarul Dragoș Daniel Ștefan.
Acesta are în vederea împărțirea orașului în opt zone, iar amenajarea parcărilor de reședință să se facă simultan, în toate aceste zone. În urma implementării acestui proiect, pentru fiecare apartament se va aloca, în primă fază, un loc de parcare, urmând ca pentru al doilea doritorii să participe la o licitație. Astfel, orașul va avea un aspect modern, se va elimina haosul din jurul blocurilor și a spațiilor pe care acum sunt aruncate gunoaie și sunt neîngrijite.
„Vreau să supun dezbaterii publice regulamentul de parcări de reședință. Totul se va face cu o consultare a băcăuanilor. În același timp, în momentul în care voi intra în primărie ca și primar, îi voi consulta pe cetățeni și cu privire la soarta garajelor, utilitatea și necesitatea lor”, a mai precizat Dragoș Ștefan, candidatul PMP la funcția de primar al municipiului Bacău.
Propunerile de amenajare a parcărilor pot veni de la Primăria Bacău dar și de la asociația de proprietari. În același timp, se va ține cont de solicitările agenților economici. De amenajare se vor ocupa firme specializate, iar sursele de finanțare sunt două, respectiv bugetul local și fondurile europene. Taxa anuală care se percepe pentru locul de parcare se va constitui buget pentru întreținerea, dar și amenajarea de noi locuri de parcare.
Pensionarii vor avea tarife reduse, iar persoanele cu handicap vor avea în continuare gratuitate. Autovehiculele fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public, vor fi ridicate şi transportate de către operator pe un loc stabilit de către Primăria Bacău, creând astfel loc suficient pentru amenajarea de noi spații de parcare.
„Suntem printre ultimele orașe din țară unde nu există un regulament de parcări de reședință. Este un proiect pe care băcăuanii și-l doresc și care trebuie implementat cât de curând. Eu îmi propun un termen de 12 luni, de la momentul la care devin primar, pentru realizarea lui”, a mai spus viceprimarul în funcție.
Parcări supraterane, soluția SMART pentru zonele aglomerate
Prin resistematizarea orașului, viceprimarul Dragoș Ștefan face referire și la nevoia de a avea mai multe parcări supraterane în puncte cheie ale orașului, în special în jurul instituțiilor publice, a sediilor de firme sau a punctelor de interes cu valori de trafic mari.
„Parcările supraterane sunt soluția cea mai avantajoasă, din toate punctele de vedere. Întrucât spațiile sunt limitate aceasta ar rezolva rapid următoarele: câteva sute de autoturisme pot fi parcate simultan, pe înălțime, așadar ocupând la sol cât mai puțin spațiu, iar tarifele de parcare vor fi atractive, astfel încât proprietarii să fie încurajați să parcheze în siguranță și nu la voia întâmplării. Vom face astfel ordine în trafic, evitând ca oamenii să parcheze acolo unde apucă sau găsesc loc. La etaj s-ar putea amenaja locuri de joacă”, explică viceprimarul Dragoș Ștefan.
Iată unde, concret, s-ar putea ridica astfel de parcări supraterane:
– Cartierul Bistrița Lac – Primăria Bacău dispune de un teren de 1.305 mp între străzile 1 Mai și Valea Albă
– Cartierul Bistrița Lac – Primăria Bacău dispune de un teren de 1.028 mp între străzile Livezilor și Nufărului
– Centru, aproape de Parcul Cancicov – Primăria Bacău dispune de un teren de 1.195 mp, între strada Parcului și strada Războieni
– Zona de nord, Primăria Bacău dispune de teren de 1.975 mp, între străzile 22 Decembrie și Primăverii
– În spatele Teatrului Bacovia, Primăria Bacău dispune de un teren de 2.559 mp
-În parcarea Hotelului Moldova, Primăria Bacău deține un teren în suprafață de 2.285 mp.
La aceste terenuri se adaugă și suprafețele din rezerva Comisiei Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar. În același timp, candidatul PMP la Primăria Municipiului Bacău propune achiziționarea de către primărie a terenurilor private, la un preț convenabil, acolo unde se pretează amenajarea de locuri de parcare de reședință sau supraterane.
Cum arată acum strada Iernii
Cum ar putea arăta în urma amenajării unei parcări supraterane
Cum arată acum spațiul de lângă Bazinul de Înot
Cum ar putea arăta în urma amenajării unei parcări supraterane