20 ianuarie 2025

Parandărăt curat democrat

Probabil ați auzit de un scandal american cu o firma care tranzacționa criptomonede, aflată în legătură cu Ucraina și cu Partidul Democrat…

Știți ce sunt criptomonedele? Mult ă lume nu știe și va asigur că nu a pierdut nimic. În ciuda tam-tam-ului bine organizat (până și tatăl meu a aflat de ele și mă întreba cum se pot câștigă bani, că auzise la televizor), în momentul de față nu sunt decât o formă mai elitistă de speculă. Și când spun „specula” mă refer la specula în stil bursier, unde produse, servicii sau hârtii de valoare sunt speculate zilnic, unii (puțini) câștigând și alții (cei mai mulți) pierzând.



Revenind, scandalul din America se referă la platforma FTX, o agenție care se ocupă de schimbul „valutar” între monedele clasice și criptomonede. Conform Wikipedia, „denumirea de criptomonedă indică faptul că acest mijloc de plată utilizează criptografia și este descentralizat pentru a controla tranzacțiile și preveni dubla cheltuială, o problemă curentă pentru valutele digitale”. În 2021, FTX a avut peste un milion de utilizatori și a fost al treilea cel mai mare schimb de criptomonede ca volum.

Acum FTX a intrat în faliment și a pierdut miliarde de dolari ai investitorilor în criptomonede. Înainte de faliment, însă, FTX a acționat într-un lanț interesant de tranzacții între SUA și Ucraina. În afară că a colectat donații în criptomonede pentru Kiev, FTX s-a aflat în centrul unuor schimburi cel puțin interesante. Adică, SUA acordau ajutoare financiare Ucrainei, în dolari. Ucraina cumpăra, cu o parte din acești bani, criptomonede de la FTX. FTX dona, ulterior, bani pentru campania electorală a Partidului Democrat. Se aude că și către Partidul Republican, dar sume mai mici. Scandalul a izbucnit imediat după alegerile din SUA.

Deocamdată, povestea rămâne în ceață. Desigur, pagubele sunt mari și au pierdut inclusiv fondurile de pensii, nu doar marii speculanți profesioniști. Prin subterane, însă, se vorbește despre faptul că scandalul nu va rămâne în această zona și vor fi afectate și alte companii, industrii și chiar organizații politice. Schema de finanțare a Partidului Democrat este una cât se poate de banală. Te-ai fi așteptat de la unii care dau lecții de democrație și de anticorupție să se preteze la niște scheme mai inteligente, să-și ascundă urmele mai bine. Dar în cazul de față este o lucrătură cât se poate de simplă, ușor de văzut și de anchetat.

Liderii partidului aflat la Putere aprobă ajutoare pentru o țară, țara respectivă cumpără cu o parte din bani un produs american (criptomoneda) iar patronul firmei care produce lucrul respectiv donează o mare parte din bani partidului.

Ce schemă mai simplă de parandărăt poate exista?

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img