Datele statistice indică un fenomen îngrijorător care se petrece atât la nivel național,cât și la nivel local: salariile cresc nominal față de lunile anterioare dar, în termeni reali, ele scad față de perioadele similare ale anilor trecuți.
Paradoxul este dat, fără îndoială de inflație. Rata de creștere a salariilor nu acoperă nici pe departe devalorizarea leului. Ne întoarcem într-o perioadă de care speram să fi scăpat, cea a anilor ’90, când inflatia a măcinat economiile populației și puterea de cumpărare, cănd, deși salariile creșteau nominal de la luna la lună, populatia putea cumpăra tot mai puține produse.
La nivel național
Conform Direcției Județene de Statistică Bacău, la nivelul economiei naţionale, câştigul salarial mediu brut în luna noiembrie 2022 a fost de 6.679 lei, cu 3,4% mai mare în termeni nominali față de luna anterioara și cu 12,4 la sută mai mare față de luna noiembrie 2021. În realitate, însă, când se introduce în calcul și rata inflației, creșterea față de luna anterioară a fost de doar 2,1 la sută iar față de luna noiembrie 2021, cele 12 procente de creștere se transformă într-o scădere de 3,8 la sută. Adică, deși salariul mediu a crecut nominal cu 12,4 la sută într-un an, în realitate, cu acești bani se poate cumpăra mai puțin cu 3,8 procente. Adică, prețurile au crescut mult mai rapid decât salariul. Același lucru se întâmpla si când ne raportăm la salariul net. Câştigul salarial mediu net la nivelul economiei naţionale a fost în luna noiembrie 2022 de: 4.141 lei, cu 3,3 la suta mai mare față de luna anterioară și cu 13,6 % mai mare față de noiembrie 2021. în termeni reali, însă, creșterea a fost de 2,0% față de luna anterioară iar față de noiembrie 2021, a scăzut cu 2,7%
Pe plan local e mult mai rău
Dacă la nivel național, salariul mediu a scăzut în termeni reali față de 2021, pe plan local situația este mai gravă întrucât salariul mediu la nivelul județului este mai mic. Dar, ca și cum lucrurile nu ar fi suficiente, la nivelul județului Bacău se înregistrează o scădere mai mare în termeni reali a salariului mediu decât la nivel de țară. Cu alte cuvinte, ori, în Bacău, creșterea prețurilor e mai mare decât la nivel național, ori salariile la nivelul județului cresc mai greu. Ori, după cum vom vedea, amândoua ipotezele sunt adevărate, Așadar, în luna noiembrie 2022 câştigul salarial mediu brut a fost în judeţul Bacău de 6.050 lei /persoană, cu 629 lei/persoană mai mic decât cel înregistrat la nivelul economiei naţionale (-9,4%). Deși salariul mediu brut la nivelul județului a crescut cu 6,2 la sută față de luna anterioară, și cu 10,98% față de noiembrie 2011, în realitate, dacă-l ajustăm cu rata inflație, a scăzut cu 4,9% față de acceași perioadă a lui 2021. Dacă dăm la o parte taxele și impozitele, salariul mediu net a fost, în judeţul Bacău, de 3.812 lei/persoană, cu 329 lei/persoană mai mic decât cel înregistrat la nivelul economiei naţionale (-7,9%). Salariul mediu net a crescut cu 5,9% față de octombrie 2022 și cu 12,01% față de noiembrie 2021, dar a scăzut, în termeni reali, cu 4,1 la sută față de perioada similară a anului anterior.
Concluzie
Ce se poate spune din aceste cifre, în afară de faptul că salariile își pierd încetul cu încetul din puterea de cumpărare? Există o diferență de dinamică între evoluția pe plan local și cea pe plan național. Salariile la nivel județean cresc mai lent (10,98% față de 12,4% brut sau 12,01% față de 13,6% net) în termeni nominali dar puterea de cumpărare scade mai accentuat la nivelul judetului Bacău decât media pe țară: 4,9% față de 3,8% brut sau 4,1 față de 2,7% net. Adică, în vreme ce angajatorii, care, oricum, plătesc sub media natională, cresc mai greu salariile față de nivelul national, prețurile, în județul Bacău, cresc mai repede decât la nivelul țării.
În mod oficial, prețul alimentelor a crescut cu 21,55% într-un an (nov 2022/nov.2023). Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la ouă, margarină, zahăr sau unt, produse la care pretul a crescut peste medie. Cu toate acestea, statistica înregistrează un fenomen interesant: în piețele țărănești, prețul produselor nu prea a crescut, în unele cazuri chiar a scăzut. Prețul la cartofi, conopidă, varză, morcovi ceapă, usturoi, nuci sau oua a scăzut în piețele din Bacău. La Moinești, Onești sau Buhuși, situația este alta. În aceste orașe, de exemplu, prețul ouălor a crescut cu pâna la o treime (Moinești), în vreme ce în Bacău a scăzut cu 10%.