Dupa plecarea iernii, tot românul cauta sa-si incarce bateriile, apelând la diverse metode. Una dintre acestea este terapia pomilor infloriti, derulata pe intreaga perioada a anotimpului miracolelor. Si, cum in aprilie, înfloresc ciresii, multi psihologi le prescriu pacientilor petrecerea de momente prelungite in mijlocul unei livezi inflorite.
Asa-numita „cherry-therapy” incepe sa prinda si la bacauani. Cei mai multi aleg sa ajunga pe la sate, in locurile unde stiu ca se gasesc multi ciresi. Insa, unii mai norocosi, petrec cele câteva saptamâni, cât dureaza florile la ciresi, in livezile intensive (câte mai sunt) din judet, pentru recreere, relaxare si echilibrare.
„Este prima data când ajung intr-o livada cu ciresi infloriti. De multa vreme mi-am dorit asta. Auzisem ca este fascinant intr-un asemenea loc. Norocul meu este ca il cunosc pe proprietarul livezii si mi-a permis sa vin aici cu familia. Din pacate, am ajuns aici nu ca sa ma relaxez, ci pentru ca fiica mea s-a imbolnavit, din cauza stresului examenului de licenta de la facultate si medicii curanti mi-au recomandat inclusiv aceasta metoda”, spune Viorel, un bacauan venit la renumita livada de ciresi de la Itesti.
Livada de ciresi de la Itesti, prin bogatia de culori si parfumuri imprastiate de pomii înfloriti (ciresi, visini, pruni, meri etc), albinele zumzaind in cautarea polenului, pasarile ciripind voioase printre crengi, verdele crud al ierbii, ingalbenit pe ici-colo de papadiile in floare, se transforma instantaneu intr-o sursa de sanatate, de buna-dispozitie si pofta de viata. Psihoterapeutii considera livezile de ciresi adevarate „paradisuri terapeutice”.
De altfel, metoda a fost preluata prima data de elvetieni de la japonezi care au o traditie seculara – meditatia sintoista – sakura fiind tradus prin flori de cires japonez. In Occident, aceasta terapie le aduce bani multi proprietarilor de livezi, livezile înflorite fiind cam pe picior de egalitate cu pachete turistice exotice, intrucât „sezonul” florilor de ciresi este scurt, iar cererea mare. Daca niponii sunt, realmente, fascinati de puterea tamaduitoare a ciresilor in floare, fiind dispusi sa parcurga distante mari pentru a ajunge la livezile inflorite din sudul Japoniei, la noi, in medicina populara, aceste flori sunt utilizate mai ales pentru tratarea bolilor de rinichi, de piept si de inima ori ca tonic digestiv la început de primavara. În traditia satului românesc, înflorirea pomilor fructiferi este binecuvântata cu puteri magice.
„Am studiat mult acest lucru. La noi, este o terapie fara precedent. Florile emana subtil niste uleiuri volatile pe care noi, oamenii, nu le mai percepem asa cum trebuie. Avem pervertite mirosurile din cauza substantelor chimice pe care le folosim. Odata, florile influentau atât de tare oamenii, incât primavara se revigorau efectiv. Asiaticii, se stie, au o sarbatoare a florilor de cires. Se spune ca fiecare petala care te atinge este, de fapt, un semn ca spiritele naturii o aduce spre tine pentru a prelua toate energiile negative acumulate iarna.”
dr. ing. Iuliana Barbu, initiatoarea renumitului brand local „Farmacia naturii”
Iuliana Barbu mai povesteste ca, in traditiile populare, taranii obisnuiau sa-si aseze copiii bolnavi sub un copac inflorit, in dreptul unei gauri pe care o faceau in tulpina arborelui (cam la nivelul inimii), micutul devenind sanatos chiar de a doua zi. „Din respect fata de ajutorul dat de pomul inflorit, taranii aveau un ritual deosebit prin care acopereau cu lut si balegar acea gaura din copac, multumindu-i, in acest fel, pentru darul insanatosirii. Din pacate, aceste obiceiuri s-au cam pierdut”, mai spune Iuliana Barbu.