12 noiembrie 2024

Paradisul verde din Letea Veche

Un tânăr absolvent al Facultății de horticultură din Cluj – Napoca aduce un nou concept printre iubitorii de natură și frumos. Astfel, de câteva luni, la marginea Bacăului, pe strada Chimiei din Letea Veche, în mijlocul agitației urbane, a apărut o oază de relaxare și culoare: garden center-ul „Elite garden”.

Vorbim, de fapt, despre o grădină cu regim deschis, în sensul cel mai simplu, de unde poți să alegi, chiar și doar cu privirea, din multitudinea de plante ornamentale și de pomi fructiferi care pot îmbogăți grădina mult visată.



Moștenirea

Pe Rareş – Florin Acatrinei, tânărul de 26 de ani, cu idei strălucite, absolvent de Agronomie, la Cluj, cu studii și de masterat în „Protecţia plantelor”, îl știu de mai multă vreme. Este nimeni altul decât fiul distinsului dr. ing. Florin Acatrinei, cunoscut urbei noastre, dar nu numai, prin profesionalismul în domeniul pomiculturii, pus la dispoziția iubitorilor de natură, în ultimii zeci de ani. Cercetător în cadrul Staţiunii de Cercetare Pomicolă Bacău (SCP Bacău), încă de acum două decenii, seniorul Acatrinei a pus bazele unei pepiniere de care se leagă multe povești cu final fericit, mii de proprietari de teren procurându-și de la el material săditor pentru a-și amenaja micile colțuri de rai. Am putea zice, fără să greșim, că tânărul Rareș a preluat, cu succes, moștenirea familiei (inclusiv mama acestuia fiind tot inginer horticol), ducând-o, însă, mai departe, la un nivel de … elită. Ambiția și modestia sunt virtuțile pe care le-am reținut din prima la junele agronom, la care se adaugă și atitudinea de profund respect, atât față de oameni (l-am observat îndelung cum discută cu toți cei care-i cer părerea de specialist), cât mai ales față de natură. „Ideea acestui «garden center» a apărut din dorința de a mă întoarce acasă și de a face din Bacău un oraș mai frumos. Mi-am dorit să aduc, pe piața locală, plante ornamentale care să înfrumsețeze zona”, îmi destăinuie tânărul agronom. Idee care a prins din prima, mai ales că încercări similare, dar mult mai timide, mai fuseseră înregistrate și până acum, dar fără ecou. Reținem că, imediat după terminarea facultății, tânărul și mereu neliniștitul Rareș mai încercase să intre în alișverișul local, ințiind, împreună cu trei foști colegi, o afacere în proiectarea și amenajarea grădinilor. După câteva reușite, finalizate în special în Suceava (dar și în Bacău), tânărul agronom a optat, până la urmă, să continuie doar cu actualul proiect, mult mai grandios și cu perspective foarte bune, lăsând lucrările de plantare peisagiștilor din zonă.

De prin lume adunate

Neliniștit, cum am spus-o mai devreme, Rareș, a umblat o vreme prin lume, de unde a învățat multe lucruri despre oameni și natură. Astfel, încă din timpul facultății, horticultorul nostru a încercat viața din America, pășind pe tărâmul făgăduinței, într-un program de schimb cultural de tip „work and travel”, atât de popular printre studenți. „M-a impresionat extrem de mult modul în care americanii își amenajau grădinile. Totul arăta de parcă era gata de filmare. Cam de la ei a pornit, cred, «trendul» ăsta de grădină frumoasă, ca de film, în care să ai plante cât mai diversificate, specii rare, încântătoare. Așa cum, de altfel, am încercat să avem și noi, aici, în acest garden center: tot felul de cedri, de pini, de bonsai sau arțari japonezi”, explică tânărul inginer horticol. După încheierea studiilor, Rareș Acatrinei a făcut practică în peisagistică, în Islanda, la cea mai mare firmă de profil din Reykjavik. Apoi, a aruncat o privire și prin Spania, taman în Barcelona, urmată apoi de Italia, pe la grădinile din zonă. „Toate au fost o sursă de inspirație pentru proiectul pe care l-am început acum, în Bacău”, admite Rareș.

„Sculpturi” botanice, ornamentale

Încă de la intrare în magica grădină, te atrag, hipnotizant, spiralele de cupressocyparis leylandii, creații de horticultură ornamentală. Sunt un fel de tuia, cum ar zice românul, spre neumulțumirea specialistului sadea. Dincolo de această măruntă controversă, cupressocyparis leylandii poate deveni de-a dreptul spectaculos, evidnet, cu puțină imaginație. Drept dovadă că s-a epuizat aproape tot stocul din frumusețea de … plantă ornamentală (ca să mă așez la mijloc). De altfel, clienții au început să invadeze exotica oază de verdeață, venind de peste tot, din Bacău și de prin localitățile limitrofe, dar și din județele Neamț, Iași ori Vaslui. Chiar și din sudul țării. Instituții publice, hoteluri, pensiuni, dezvoltatori imobiliari sau simpli cetățeni în căutarea stării de bine. „Cea mai mare atracție au fost arțarii japonezi, pentru că există o pată de culoare în grădină, dar și formele tunse – spiralele, pomponii și acele «three balls» etc. Practic, toate soluțiile pe care le oferim noi pentru un gard viu. Pentru că nu putem discuta numai despre clasicul thuia. Mai sunt și alte plante, aș zice mult mai valoroase și mai spectaculoase – laurocerasus, photinia etc. De altfel, lumea a și fost atentă la oferta de culori de aici, solicitând plantele în roșu, cele în galben sau cele argintii, pentru a le combina perfect cu mai clasicul verde din toate grădinile”, mai aflăm de la cei doi specialiști, tată și fiu, din Letea Veche. De altfel, un spectaculos cedru, cu o talie impunătoare, prețuit la câteva mii de lei, s-a dat încă din primele zile.

Exotic pentru elite, clasic pentru simplii iubitori de natură

Așadar, în paradisul din vecinătatea Bacăului, poți găsi o diversitate uriașă de plante de cea mai înaltă calitate, de la cele exotice, precum palmieri, măslini și citrice, până la conifere si plante tunse din specii mai greu de reținut și de pronunțat, cum ar fi Cupressocyparis (chiparoși), thuja occidentalis danica etc, Juniperus, în multiplele sale specii, în fapt, ienupărul știut de mai toată lumea, toate fiind conifere folosite în scop ornamental. „În primul și-n primul rând, un client se axează pe a-și face un gard verde, chiar și din banalul buxus, tocmai pentru că vrea să aibă o oază de verdeață. Ulterior, acesta își amplasează și câteva piese de rezistență – spirale, pomponi, bonsai, nelipsitul arțar japonez, mesteceni care, la fel, se caută mult. În general, se dorește ca o grădină să fie verde tot timpul anului și, totodată, să ofere și o pată de culoare”, mai spune Rareș Acatrinei, „prințul grădinilor”. Tot aici, mai găsim și mesteceni, platani, soiuri noi de tei și, de ce nu, mereu apreciații pomi fructiferi ori arbuști sau trandafiri de toate felurile. Nelipsiți sunt și arțarii japonezi, arborii lalea sau tulipanii, ori arbuștii destinați gardurilor vii – Photinia fraseri etc. Mă opresc aici din încercarea mea de a mă arăta doct, subliniind că mult mai calificații Rareș și compania merg mai departe cu proiectul său, aducând în ecuație și ceea ce alții nu oferă, și anume consultanța post – vânzare. „Da, sigur. Le oferim oamenilor care vin la noi și planul de tratament necesar întreținerii plantelor, facem și proiectarea grădinii acestora, proiectare 3D, modul de amplasare a arborilor și arbuștilor, astfel încât să știe fiecare cum va arăta micul colț de rai. În plus, la cerere, facem și plantarea. În același timp, colaborăm și cu toți peisagiștii din Bacău. Este arhicunoscut faptul că multă lume își pune în grădini multe plante care, ințial, sunt mici, dar care cu timpul cresc, supraaglomerând spațiul. Asta pentru că puțini cunosc până la ce talie pot ajunge unele plante. Cu timpul, avem în plan să formăm o echipă întreagă care să poată instala plantele și sistemele de irigație”, ne mai destăinuie „prințul grădinilor”.

Meserie … din prietenie

În garden center-ul din Letea Veche se regăsesc „piese” care nu ar trebui să lipsească din colecția niciunui iubitor de verde, nici a celui care dispune de resurse financiare modeste, nici a celui mai norocit de soartă, dispus să plătească oricât pentru bijuteria verde din grădină. „Am ales, din start, să nu ne alungăm prietenii, venind cu adaosuri comerciale foarte reduse, astfel încât toți cei care ne-au vizitat au apreciat decizia noastră și au plecat acasă cu câte un exponat aflat la vânzare. E drept că au avut plante cu talie mare, cu vârste de peste 20 de ani, și cu prețuri pe măsură, date fiind atât specia rară, cât mai ales eforturile de o aduce până la acest nivel. Acestea au fost apreciate mai ales de cei cu bani mulți. Dar, în mod evident, am avut și plante tinere, mai mici, cu prețuri la fel de reduse, numai bune pentru a-l bucura și pe cel care nu dispunea de resurse financiare peste medie”, își încheie povestea tatăl și fiul agronomi.

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014