16 ianuarie 2025

Panourile solare aduc economii Spitalului Judetean de Urgenta

„Casa Verde” si reabilitarea termica reduc facturile

Pentru Spitalul Judetean de Urgenta Bacau (SJU) Programul „Casa Verde” a insemnat o oportunitate extraordinara de reducere a cheltuielilor cu utilitatile. Fara panourile solare si alte investitii in reabilitarea termica, facturile ar fi fost un dezastru pentru spital. Din pacate, Programul „Casa Verde” s-a impotmolit din cauza lipsei de fonduri.



Cheltuielile de intretinere consuma o parte insemnata din bugetul SJU, si asa insuficient. „Din cauza structurii pavilionare a spitalului si a specificului activitatii noastre, avem un consum important de gaze, electricitate si apa, a explicat Dan Stoica, managerul SJU. Ca adresabilitate, numar de specialitati si activitate, cu peste 55.000 de cazuri de spitalizare continua anual si 25.000 de spitalizare de zi, ne situam printre primele locuri in tara.” Cheltuielile sunt pe masura. Astfel, intr-o luna de iarna, facturile la utilitati insumeaza in jur de 700.000 lei (7 miliarde lei vechi). Conducerea spitalului subliniaza ca, daca nu s-ar fi dus de câtiva ani o politica de investitie pentru reducerea cheltuielilor de acest tip „ar fi fost un dezastru”.

Consum la jumatate, facturi la fel

In anul 2010 s-au montat panouri solare pentru producerea apei calde menajere. Prin urmare, pe perioada verii apa calda este gratuita. Consumul de gaze a scazut, in 2012 la jumatate fata de 2006, de exemplu. „Aceasta insa doar cantitativ, fiindca valoric factura este la fel din cauza scumpirii gazelor, a explicat Dan Stoica. Insa, daca nu s-ar fi redus consumul fizic, cu toate majorarile de pret, ar fi fost o catastrofa pentru bugetul nostru.” Pe lânga panourile solare montate prin programul „Casa Verde”, trebuie amintite si alte investitii: instalarea unor centrale termice moderne si mai eficiente, anvelopari ale cladirilor, schimbarea conductelor, a tâmplariei si a geamurilor. „Când se vor termina lucrarile de modernizare de la Maternitate, cred ca vom ajunge la un consum cu incalzirea si apa calda de 20% fata de pâna acum”, a mai declarat managerul SJU.

Solicitari si din partea persoanelor fizice

Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, denumit si „Casa Verde”, are drept scop îmbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru încalzire si obtinerea de apa calda menajera. Programul, demarat in 2010, s-a adresat intr-o prima faza exclusiv persoanelor fizice, dar Administratia Fondului de Mediu (AFM) l-a extins ulterior si persoanelor juridice. Centralizarea cererilor venite din partea administratiilor locale se face direct la AFM Bucuresti.
In Bacau, in schimb, depun cereri persoanele fizice care doresc sa isi instaleze aceste sisteme verzi. La ultima sesiune, din vara anului 2011, s-au depus nu mai putin de 410 dosare. „AFM a evaluat totusi numai 36 de dosare pâna in acest moment. Valoarea totala a sumei solicitate este 2,4 milioane de lei”, a declarat Brândusa Rusu, consilier la Agentia de Mediu Bacau. Fata de alti ani, bacauanii au prins curaj si au solicitat intr-o masura mai mare bani pentru instalarea pompelor de caldura.
Anul acesta, abia vor fi fonduri pentru a plati sumele datorate solicitantilor din sesiunea anterioara, iar o alta sesiune de depunere a proiectelor nici nu s-a organizat in 2012. „Am gasit posibilitatea de a repune în practica programul Casa Verde, prin alocarea a 20 de milioane de lei pâna la sfârsitul anului pentru proiectele deja depuse”, a spus ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Statul deconteaza pâna la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare; 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura si pâna la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa. (Andreea Gavrila)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img