18 octombrie 2024
Actualitate Panouri solare cu bani de la stat

Panouri solare cu bani de la stat

Guvernul loveste CET-ul pe la spate

Apropierea sezonului rece, cand intra in functiune instalatiile de incalzire, ne da fiori de pe acum. Facturile mari de la CET, cele in permanenta crestere de la E.On Gaz, criza de lignit, posibilitatea de a ramane fara apa calda si caldura din cauza vecinilor rau-platnici, toate sunt motive de neliniste. Solutia ar fi independenta energetica data de panourile solare. Amatorii ar putea fi subventionati de stat.



Ne gandim deja la costul intretinerii apartamentelor in iarna care se apropie, la facturile de la CET, pentru cei racordati la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, sau la cele de la E.On Gaz, pentru proprietarii centralelor termice individuale. Trendul ascendent al pretului la gaze pare de nestavilit, asa ca proprietarii apartamentelor cu centrale nu pot spera decat in ajutoarele de incalzire electorale. Celor care au ramas, de voie de nevoie, fideli sistemului centralizat de incalzire, autoritatile locale si centrale le tot promit o revigorare a acestuia. S-au facut programe, s-au vehiculat sume astronomice de care sa beneficieze consumatorii, dar nu s-a miscat mare lucru, mai ales la Bacau. Reabilitarea termica este in pom, schimbarea instalatiilor interioare din blocuri la fel. Pentru multi dintre noi, gasirea unei solutii alternative de incalzire nu este ceva de perspectiva, ci o urgenta. Recent, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a anuntat ca va aproba ghidul de finantare pentru montarea de panouri solare pentru locuinte. De acest program ar urma sa beneficieze asociatiile de proprietari, dar si persoanele fizice. Se incearca astfel incurajarea utilizarii unor surse de energie ecologice. Chiar daca romanul nu este inca un ecologist, programul ar putea avea succes la public deoarece atinge o coarda sensibila: pretul astronomic al caldurii, al apei calde si al electricitatii.

Panourile ceausiste au fost aruncate la gunoi

Ideea folosirii energiei solare pentru incalzire nu este noua in Bacau, insa putini locuitori stiu ca au existat blocuri cu panouri solare care produceau apa calda. Aceasta se intampla demult, inainte de 1990. Blocul 37, de pe strada Cuza Voda, a fost dotat din constructie, in 1983, cu panouri solare. Rolul acestora era sa le asigure locatarilor, toata vara, apa calda. „Nu era o instalatie prea grozava, isi aminteste Vasile Birsan, care locuieste aici de cand a fost dat blocul in folosinta. Aveam apa, dar nu era prea calda. Poate nici zilele nu erau asa calduroase, dar, oricum, nu eram multumiti. In plus, vecinii de la ultimul etaj se plangeau mereu ca acoperisul este stricat si le ploua in apartamente”. Din aceste motive, imediat dupa „89, panourile au disparut, iar instalatia de pe casa scarii, la fel. Nici solutia uterioara, bransarea la reteaua de incalzire a orasului, nu a avut viata lunga. Acum, aproape toate apartamentele au centrala individuala. „Panourile erau ca pe vremea aceea. Noi nu respingem ideea pe experienta de atunci. Acestea sunt, cu siguranta, mai performante, iar soarele este inca gratis”, a mai spus Vasile Birsan. Scris de Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img