29 septembrie 2024
EconomiePanelul produs la Comănești – succes pe plan mondial

Panelul produs la Comănești – succes pe plan mondial

La Comănești,pe 17 hectare, se întinde cea mai mare fabrică de panel din întreaga lume. Preluată de HS Timber Group în anul 2010, fosta fabrică de panel din Comănești a fost modernizată prin investiții de aproximativ 30 de milioane de euro și, la momentul actual asigură peste 700 de locuri de muncă. Fabrica HS Baco Panels are o capacitate de producție de panel și de panouri de cofraj de 145.000 de metri cubi pe an, produse care garantează industriei mobilei, pasionaților de design, dar și constructorilor un material de calitate.
Fabrica de la Comănești face parte din HS Timber Group care este activ preponderent în industria lemnului, dar şi în comerțul cu material lemnos și producerea energiei din surse regenerabile. Grupul deține trei fabrici de cherestea și două fabrici de panouri în România. De asemenea, mai deţine o fabrică de cherestea în Germania. Cu aproape 3.200 de angajați, HS Timber Group este una dintre cele mai importante companii de prelucrare a lemnului din Europa.

Panelul – un material de încredere pentru producția de mobilă



Deși este un material ale cărui origini datează încă de pe vremea piramidelor egiptene, panelul, denumit și „placa tâmplarului” este mai puțin cunoscut și utilizat în România – față de alte țări cu o tradiție similară în prelucrarea lemnului precum Germania, Italia sau Austria.

Panelul este un material mai ușor decât lemnul masiv, care preia de la acesta avantajele, dar nu și dezavantajele. La fabrica din Comănești, această placă din lemn este realizată dintr-un miez, două sau trei din șipci de rășinoase (brad, molid sau pin), plop sau albasia, din care sunt eliminate defectele și peste care se aplică – la o temperatură și presiune înalte – diverse materiale de acoperire. Panelul este, așadar, un material sustenabil, întrucât în realizarea acestuia se valorifică superior cheresteaua care pentru alte fabrici ar fi considerată un rebut.

Tehnologia de ultimă generație și, în egală măsură, experiența și expertiza angajaților din fabrica din Comănești asigură clienților exigenți din întreaga lume o gamă dimensională variată, iar miezul este înnobilat de o gamă largă de materiale de acoperire: furnire tehnice, HDF, PAL sau furnire decorative precum fag, stejar, paltin, plop, cireș, frasin, arin, mesteacăn și tei.
Panelul are rezistență mare la încovoiere și la deșurubare și de aceea este ideal pentru corpuri de mobilier care au în compoziție plăci foarte lungi, ori care trebuie să suporte greutăți mari, fără a se deforma. Ideal pentru rafturi, biblioteci, dressing-uri și mobilă, atât pentru casă, cât și pentru birou, se pliază perfect și pentru alte aplicații – precum uși și tocuri de uși – ori aplicații inovative pentru designul de interior. Spre exemplu, cei care își doresc un mobilier de bucătărie care să nu se deformeze și să nu se umfle în condiții de umiditate și temperaturi care variază des, pot opta pentru panelul înnobilat cu PAL melaminat.

HS Baco Panels – un pilon al comunității locale

Cel mai mare angajator și plătitor de taxe la bugetul local din orașul Comănești și unul dintre motoarele economice ale județului Bacău, HS Baco Panels este alături și de nevoile comunității locale, în inițiative de anvergură în domeniul social, mediu și educație. Renovarea spitalului Orășenesc „Ioan Lascăr”din Comănești și a Clubului Copiilor din localitate sunt unele dintre cele mai mari proiecte sprijinite de către companie de-a lungul timpului.

Spre exemplu, la Moinești, în perioada 2016-2019, compania a susținut o clasă de școală profesională în cadrul Colegiului Tehnologic „Grigore Cobălcescu”. În această clasă, 14 elevi au fost instruiți în meseria de lăcătuș mecanic, iar alți 14 în meseria de electrician de joasă tensiune. Fiecare dintre aceşti elevi a primit bursă de până la 700 lei pe lună, suplimentar față de bursa de 200 lei/lună oferită de Statul Român, și a efectuat stagii de practică în fabricile companiei din Sebeș, Rădăuți, Reci și Comănești.

În plus, colegiul a fost dotat cu echipamente moderne pentru laboratorul de aplicații practice, iar o parte din internat a fost renovat. La finalizarea studiilor, elevii au primit oferte de angajare în fabricile companiei, fără a fi obligați să le accepte. Unii dintre absolvenți le-au acceptat și după doar trei ani de studii și practică, tinerii sunt deja angajați într-o meserie pentru care s-au pregătit în cele mai moderne fabrici de prelucrare a lemnului.

La începutul lunii decembrie, Grupul a adoptat un nume și o imagine nouă printr-o schimbare simplă: Grupul Holzindustrie Schweighofer a devenit HS Timber Group. În plus, fabricile Grupului – cele trei fabrici de cherestea (Sebeș, Rădăuți, Reci) și fabrica de panouri din lemn masiv din România (Siret), împreună cu fabrica de cherestea din Germania (Kodersdorf) – funcţionează sub numele de HS Timber Productions, iar fabrica de la Comănești a devenit HS Baco Panels.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img