Băcăuanii mai au termen până la sfârșitul lunii pentru a alege furnizorul de gaz metan. Pentru a-i ajuta să se decidă, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)a publicat o listă cu toţi furnizorii licenţiaţi dispuşi să încheie contracte în judeţul nostru, inclusiv ofertele lor de preţ.
În prezent, sute de mii de băcăuani primesc gaze la preţuri stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Însă, de la la 1 iulie, piața de gaze se va liberaliza, ceea ce înseamnă că ANRE nu va mai interveni direct în stabilirea preţului pentru populaţie, acesta urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Prin urmare, au apărut zeci de furnizori care încearcă să atragă cât mai mult din consumatorii existenți, oferindu-le tot felul de contracte care să-i avantajeze financiar. Specialiștii ne recomandă să parcurgem cu atenție ofertele, alegând cu grijă viitorul furnizor de gaz, pe perioade cât mai scurte, dacă se poate. Cel care nu se va putea decide pe cine să aleagă va fi preluat automat de către actualul furnizor.
De la dublu la triplu
Am facut o simulare pe comparatorul de preț http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, disponibil pe site-ul ANRE. Cei mai îndemânatici, eventual, pot descărca aplicaţia „ANRE”, direct pe telefonul mobil, din magazinele online App Store și Google Play.
Trebuie doar completate criteriile de selecţie a furnizorilor licenţiaţi (tipul de client final, modalitatea de racordare, consumul anual al gospodăriei sau tipul preţului unitar de furnizare), precum și judeţul şi localitatea. Am găsit peste 70 de furnizori, cu tot atâtea oferte de preț.
Astfel, la categoria de consumator casnic, racordat la sistemul de distribuție, cu un consum mai mic sau egal cu 280 Mwh pe an (cam cât au peste 99 % dintre consumatori), cu servicii reglementate incluse (tarifele reglementate de ANRE aferente serviciilor de transport şi/sau distribuţie, necesare aducerii gazelor naturale până la locul de consum), prețul cel mai mic pleacă de la 108,27 lei/MWh (Energy Gas Provider), urmat de cel oferit de AIK Energy România – 111,27 lei/MWh, ajungând la unul aproape dublu, de 207,64 lei /MWh, propus de Tehnologica Radion, sau triplu, de … 325,27 de lei/MWh, oferit de Entrex Services.
De reținut că Eon Gaz Furnizare, actualul furnizor al majorităţii gospodăriilor din judeţul nostru, oferă preţul pe care deja îl practică, şi anume de 134,19 lei/MWh. Atenție, căci, în toate cazurile oferite ca exemplu, preţul final de furnizare cuprinde atât preţul la producător, costul de transport, cât și tariful de distribuţie, însă nu și TVA. Tot pe pagina ANRE, există și un convertor MWh în KWh.
Schimbarea furnizorului, fără costuri
Mai trebuie reținut că schimbarea furnizorului de gaze se face absolut gratuit, nefiind perceput niciun tarif, și nici nu presupune modificări la racordare (schimbarea ţevilor sau a contorilor). Cei care nu s-au mai obosit să se mute la alt furnizor sau au omis acest aspect nu vor rămâne „ai nimănui”, ci vor primi, în continuare, gaze naturale de la furnizorul actual, la prețul din oferta comunicată de acesta. Însă, rămâne obligația ca, până cel mai târziu pe 30 iunie 2021, consumatorul să încheie un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.
Atenție, căci contractele pot fi denunţate înainte de expirare, dar cu animite costuri pentru client. Prin urmare, este bine să alegeți un contract care poate fi încheiat pe perioade scurte de timp, de 6 luni sau 1 an.