Exista o presiune tot mai mare a institutiilor statului pentru a forta cetatenii sa renunte tot mai mult la intimitate.
Dupa cazul extrem de mediatizat al esecului autoritatilor de a localiza avionul aterizat fortat in Apuseni, se ridica tot mai multe voci care sustin ca este nevoie de o „mai buna cooperare” a companiilor de telefonie.
Pe româneste, firmele de comunicatii ar trebui sa ofere si mai multe informatii pentru a se putea localiza dispozitivele mobile si, deci, proprietarii acestora.
Ofensiva este mai veche. De mai multi ani autoritatile din toate tarile incearca sa puna la punct sisteme de identificare rapida a cetatenilor. Motivatia e diferita – de la lupta antiterorista pâna la urgentele medicale – dar rezultatul este mereu acelasi: intimitatea cetatenilor se restrânge iar Statul primeste tot mai multa putere.
Nimeni nu contesta ca terorismul sau interventia la dezastre sunt motive bune pentru a permite autoritatilor sa localizeze cetatenii cu ajutorul dispozitivelor mobile.
Doar ca istoria ne-a invatat ca definitia terorismului poate fi usor modificata iar guvernele nu se sfiesc sa foloseasca puterea pentru a-si spiona opozantii.
Razvan Bibire