12 ianuarie 2025

Palatul Stirbei din Darmanesti

Datare: Sfârsitul secolului al XIX-lea
Ctitori: Gheorghe Stirbei si Elisabeta Baleanu

Situat pe un platou la altitudinea de 600 m, palatul este inconjurat de un imens parc arboricol. Din suprafata totala construita de 2.539,71 m. p. (anexe, magazii, grajduri s. a.), palatul reprezinta 1.031,13 m. p. in acest minunat cadru natural si pitoresc se poate ajunge prin cartierul Boistea al orasului Darmanesti, urmând firul drumului ce se desprinde din sosea si urca spre dealul impadurit al Maguricei. Dupa ce strabati cale de 4 km., inaintând spre padurea de foioase si conifere, te intâmpina o mareata constructie ce apartine unei alte lumi care a apus, Palatul Stirbei.



Sute de hectare de padure din imprejurimi alcatuiau domeniul familiei domnesti din Tara Româneasca, Barbu Stirbei. Urmasul acestuia, printul Gheorghe Stirbei a amplasat aceasta opera de arhitectura integrand-o perfect in ambianta incântatoarelor privelisti de aici. Un aeroport particular, amplasat intr-o poiana din aceasta padure facea comunicarea rapida cu tara a celui care a fost parlamentar, printul Gheorghe Stirbei.Palatul este opera mesterilor italieni care au respectat intocmai planurile arhitectului român Nicolae Ghica Budesti. Aceasta este o constructie masiva din caramida arsa, cu subsol, parter si doua etaje. In zona terasei semicirculare, palatul are parter si un etaj, cu o aripa in forma de “L”, cu parter plus etaj si alte doua corpuri numai cu parter, anexate acestuia din urma.
Intrarea principala se face pe niste scari ample din piatra cioplita, fiind amplasate pe mijlocul fatadei principale a castelului, orientata spre vest. incaperile corpului principal sunt destinate zonei oficiale de primire a oaspetilor: salonul cel mare, sufrageria, birourile, sera si scara principala. Acestea au dimensiuni mult mai mari, cu deschideri pâna la 10 m. Tot de aici se face accesul spre terasa semicirculara, deschisa, având latura de 2,40 m.

Intr-un corp lateral al palatului se afla amplasata zona administrativa, cu incaperi mai mici, dispuse pe doua nivele. Fatadele, partial tencuite, partial cu zidarie aparenta de caramida, prezinta ferestre cu ancadramente si balcoane cu elemente decorative de lemn. Intreaga constructie este cladita pe un soclu inalt din piatra de cariera, rostuita.

Pâna in anul 1944 palatul a fost intretinut si locuit de catre membrii familiei princiare Stirbei. Odata cu venirea armatei sovietice, palatul a fost devastat si jefuit de catre aceasta.
In iunie anul 1948 palatul a fost nationalizat de catre statul roman, dându-i-se destinatia de sanatoriu T. B. C. Intre anii 1978-1989 aici a functionat o tabara pentru copii prescolari, scolari si pionieri, fiind administrat de Inspectoratul Scolar Bacau, prin Agentia teritoriala a taberelor din judetul Bacau.

Prin anul 1994 au fost incepute lucrarile de reparatii la exterior, dar mai cu seama la interior, cu fonduri ale Consiliului Judetean Bacau. Lucrarile au fost executate de catre firmele patronilor Ciucureanu din Darmannesti si Boiceanu din Asau. Fondurile s-au epuizat, iar palatal a ramas cum e mai rau, adica neterminat si cu cerere de retrocedare. Regimul juridic al palatului in prezent este cel de proprietate privata, conform Ordinului nr. 653/15.12.2005. Retrocedarea palatului a fost facuta catre cei 3 mostenitori din arborele genealogic al printului Stirbei, aflati unul in Franta si doi in Marea Britanie. In documentele de retrocedare palatul apare trecut cu titlul de Castelul Stirbei – Domeniul Darmanesti, iar proprietarii sunt reprezentati prin mandatar de catre avocatul Maria Constantin, cu sediul in municipiul Câmpina.

Prof. dr. Dorinel Ichim,
cercetator



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img