Elevii şi profesorii Palatului Copiilor din Bacău continuă relaţiile de colaborare cu instituții de învățământ din Europa În perioada 7-11 aprilie 2014, nouă reprezentanţi ai instituţiei de educaţie nonformală din Bacău au participat, alături de colegi din alte şase ţări europene, la o reuniune desfăşurată la ” Gymnazium Opatovska”, din Košice (Slovacia).
Aceasta a fost a doua activitate comună din cadrul proiectului multilateral Comenius”Biodiversity Conservation The Only Path To Our Survival”, în care Palatul Copiilor din Bacău este partener, alături de instituţii de învăţământ din Grecia (țară coordonatoare), Ungaria, Slovacia, Turcia, Romania, Bulgaria și Polonia.
Echipa băcăuană care s-a deplasat în Slovacia a fost formată din patru cadre didactice (prof. Dumea Nela – coordonator, prof. Bortoș Monica, prof. Busuioc Adriana și prof. Rusăi Laura, membri în echipa de implementare a proiectului) şi cinci elevi (Comorașu Olivia, Tiron Ioana-Larisa, Stîngă Florinela, Muraru Georgiana-Anemone, Măgirescu Ștefan). Întâlnirea a fost prilej de schimb de idei și de experiențe pe marginea dezvoltării activităților din cadrul proiectului.
”Partenerul gazdă a prezentat modul în care funcționează sistemul de învățământ din Slovacia, a organizat work-shop-uri foarte interesante, in-door și out-door, pe subiectul conservării biodiversității. S-a lucrat în pădurea de la marginea orașului Košice (identificare de specii tipice și periclitate), s-a vizitat grădina botanică a orașului, muzeul de științe naturale, s-au făcut observații la microscop pe diverse preparate naturale (identificarea de specii forestiere pe baza imaginilor la microscop”, a relatat prof. Monica Bortoș, membră a echipei de proiect.
Specialiști ai domeniului conservării biodiversității, profesori doctori ai universității din Kosice, au făcut prezentări teoretice și practice privitoare la problemele actuale de conservare a biodiversității și a modului în care acestea se pot rezolva. ”Foarte interesant mi s-a părut work-shop-ul privitor la problema descreșterii numărului de lilieci și dezechilibrul ce s-ar crea prin dispariția lor din lanțul trofic”, a spus prof. Rusăi Laura.
Importanța acestor întâlniri periodice este una esențială, spun membrii echipei de proiect. ”Pentru realizarea produselor commune este important să se lucreze în manieră unitară. Ierbarul ce va fi creat cu specii tipice și periclitate din zona fiecărui partener va fi reprezentativ pentru obiectivele proiectului. Drumețiile în pădure vor fi astfel prilej de punere în practică a practicilor dobândite la întâlnirea de la Košice”, a subliniat prof. Adriana Busuioc.
Noile metode educaționale au fost promovate de către echipa română la această întâlnire. Elevii Palatului Copiilor din Bacău au susținut un work-shop despre cum se poate realiza un poster interactiv, care să cuprindă imagini statice dar și în mișcare de la o anumită activitate, cu ajutorul unui program disponibil on-line, pe site-ul http://www.glogster.com/.
”Combinația fotografii/film este una foarte apreciată de tânăra generație iar posibilitatea diseminării acestor activități pe rețelele de socializare prin aceste postere interactive face ca numărul celor informați să fie foarte mare. Noi am început de ceva vreme să utilizăm aceste metode și rezultatele sunt foarte bune”, a subliniat dna prof. Dumea Nela, coordonatoarea proiectului.
Reușita întâlnirii a fost resimțită și de elevii participanți la mobilitate,aceșltia au legat prietenii după ce au lucrat în comun timp de o săptămână cu copii dinalte țări. Acest fapt este dovedit şi de mulțimea de fotografii postate de participanți pe pagina de facebook a proiectului, pe pagina etwinning
( http://newtwinspace.etwinning.net/web/p96960) sau pe website-ul proiectului (http://comeniusbiodiversity.weebly.com/).
Proiectul a fost aprobat în sesiunea iulie 2013 de către ANPCDEFP in cadrul programului Comisiei Europene Comenius LLP (Învățare pe tot parcursul vieții) şi se va derula în perioada septembrie 2013 – iulie 2015.