O clădire situată în centrul Bacăului, în centrul Moldovei chiar, monument istoric și sediu al celor mai importante instituții ale județului, se degradează pe zi ce trece. Îi cad cornișele, apar crăpături în pereți, se deteriorează acoperișul și mansarda.
În interior s-au făcut reparații în vara aceasta și încă se lucrează: au fost tencuiți și zugrăviți pereții, au fost reabilitate sau înlocuite instalațiile, iar în unele săli și birouri a fost adus mobilier nou. La exterior, nu s-a făcut nimic.
Prefectura ar fi vrut să renoveze clădirea, dar nu a avut bani. Consiliul Județean, nefiind proprietar, nu avea dreptul. A încercat în mai multe rânduri să obțină trecerea Palatului Administrativ în domeniul public al județului pentru a-l renova din fonduri europene, dar s-a izbit de obstacole birocratice și juridice. În vara aceasta, era gata-gata să reușească.
Parlamentarii PSD au inițiat un proiect care modifica Legea 213 privind bunurile aflate în proprietate publică, astfel încât transferul să fie posibil. Proiectul de lege a fost aprobat de Senat și Camera Deputaților, dar a fost atacat de Klaus Iohannis la CCR, care l-a declarat neconstituțional. În această situație, Prefectura Bacău a căutat alte soluții.
„Am făcut demersuri pentru introducerea investiției într-un program derulat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și obținerea de fonduri pentru reabilitarea clădirii, care e monument istoric. Azi am primit aprobarea Ministerului Afacerilor Interne, urmează să obținem și avizul Ministerului Culturii.”
Valentin Ivancea, subprefectul județului Bacău
Dosarul pe care Instituția Prefectului îl va depune la Ministerul Culturii va cuprinde propunerea de finanțare, nota conceptuală și tema de proiectare. Documentația trebuie să fie gata înainte de 1 noiembrie. Proiectul va fi unul dificil deoarece, fiind vorba despre intervenții asupra unui monument istoric, sunt necesare avize și expertize făcute de specialiști în domeniu, care nu sunt ușor de găsit.
Palatul Administrativ din Bacău a fost construit în perioada 1886-1890 și a găzduit, în cei o sută de ani care au urmat, Prefectura Bacău, Parchetul Tribunalului, Curtea de Jurați, Cabinetele I și II de Instrucție, Corpul Portăreilor, Baroul Avocaților, Avocatura Statului, Pretoratul Plasei Bistrița, Judecătoria Ocolului I Rural, Sfatul Popular Județean și Sfatul Popular Regional Bacău, Consiliul Popular Județean și Comitetul Județean al PCR. De trei decenii, în această clădire își au sediul Consiliul Județean și Instituția Prefectului.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.