* LIONS Club Moldova Bacău, care de 26 de ani organizează și prima Tabără pentru copii insulino-dependenți din România, marchează pe 14 noiembrie Ziua Mondială a Diabetului. * Marți, 12 noiembrie, la Clubul „60 Plus” din Bacău are loc și o campanie de analize medicale gratuite, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Bacău
Fațada Palatului Administrativ din Bacău va fi colorată, în seara zilei de joi, 14 noiembrie, în albastru – culoarea simbol a luptei împotriva diabetului. Inițiativa aparține LIONS Club Moldova Bacău și va marca astfel Ziua Mondială a Diabetului propusă de Federația Internațională de Diabet cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, celebrată în fiecare 14 noiembrie. În Piața Tricolorului, în aceeași zi vor fi lansate și zeci de baloane colorate în albastru și vor fi împărțite pliante despre problemele diabetului.
Marți, 12 noiembrie, de la ora 9.00, la Clubul „60 Plus” din Bacău va avea loc o campanie de analize medicale gratuite (determinarea trigliceridelor, a glicemiei și colesterolului și măsurarea tensiunii arteriale) pentru circa 100 de persoane vârstnice, acțiune organizată cu Direcția de Sănătate Publică Bacău.
Tabăra pentru copii insulino-dependenți, model în rețeaua LIONS Clubs
De 26 de ani, LIONS Club Moldova organizează în Bacău prima Tabără pentru copii insulino-dependenți. Cei 312 copii care au venit în tabără în acești ani au beneficiat de pregătire pentru o viață normală.
La cele mai recente ediții ale taberei, copiii au fost supravegheați și îndrumați de un colectiv format din medicul diabetolog Gabriela Fetecău, Lidia Gârleanu – asistent diabetolog, Angela Lăcătușu – psiholog și de directorul taberei, psihologul Ovidiu Bălean. Iar locația taberei a fost mereu Centrul de Cultură „G.Apostu”, care a oferit condiții deosebite de cazare și de alimentație, dar și spații pentru activități educative și distractive.
Copiii au participat la activități sportive, la concursuri specifice vârstei lor, precum: „Să învățăm să mâncăm sănătos”, „Stabilirea meniului pentru hrana zilnică”, „Alimentația sănătoasă”, „Ce informații obținem de pe ambalajele produselor alimentare”, „Coca Cola, Pepsi Cola, băuturile energo-gazoase – otravă lentă pentru cei care suferă de afecțiuni diabetice și nu numai”.
De asemenea, s-au desfășurat activități de cunoaștere și de prezentare în cadrul grupului, de întărire a încrederii în sine, precum și intervenții psihologice în problematica specifică a afecțiunii. Și în fiecare an copiii au făcut excursii în județele Bacău și Neamț.
Alte acțiuni anuale ale LIONS Club Moldova Bacău
Susținerea cu burse de studii a unor copii dotați;
Participarea la acțiuni de împădurire;
Participarea la toate edițiile ale concursului internațional „Afișe pentru Pace”;
Ajutoare pentru copiii din medii defavorizate;
Susținerea de testări medicale gratuite;
Organizarea de acțiuni pentru marcarea Zilei Mondiale a Diabetului;
În anul 2006, clubul a organizat o acțiune de screening oftalmologic pentru cetățeni din municipiul și județul Bacău, în care au fost consultați și au primit gratuit ochelari de vedere 11.100 de persoane.
Ce este mișcarea lionistă
Lions Club International este una dintre cele mai puternice asociații umanitare din lume. LIONS înseamnă Liberty, Intelligence, Our Nations Safety (Libertate, Inteligență, întru Salvgardarea Națiunilor Noastre), emblema fiind inspirată după o pictură de Rosa Bonheur.
Deviza mișcării este „We Serve” (Noi servim), iar serviciile umanitare din multiple domenii care țin de viața omului, de sănătatea și de instruirea lui, au devenit, în timp, principalul vector de acțiune Lions. Să ameliorezi viața celor care sunt în suferință, care au nevoie de ajutorul tău, să sprijini excelența, să te dedici omului fără a căuta să scoți de aici un folos personal sunt principii ale filosofiei lioniste.
În anul 1954, Asociația Internațională LIONS a devenit membru fondator cu statut de țară al Organizației Națiunilor Unite.
„În Tabăra pentru copii insulino-dependenți, participanții își însușesc cunoștințe despre modul în care să-și organizeze programul de viață, rezultatul fiind că în prezent majoritatea celor care au participat la tabără sunt oameni maturi, absolvenți de studii medii și superioare, de la care primim mesaje de mulțumire. Toți au o viață normală. Iar modelul taberei a fost preluat în alte cinci cluburi LIONS din țară”.
Ovidiu Marchiș, președinte în exercițiu al LIONS Club Moldova
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.