Majorarea preturilor e certa
La inceput de an, patronatul pâinii si cel al carnii de pasare au lansat vestea majorarii preturilor. Seful DADR afirma ca scumpirea nu se justifica, dar patronii au argumente: grâul si-a dublat pretul in 2010, iar furajele ieftine, din stoc, s-au terminat.
Patronii din cele doua ramuri industriale sustin ca nu au de ales: ori majoreaza preturile, ori inchid fabricile. Scumpirea este inevitabila si va fi aplicata in trepte, pentru ca populatia sa aiba timp sa se obisnuiasca. Ioan Chiriac, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) afirma, insa, ca “majorarea pretului nu e justificata având in vedere ca pretul pâinii e acelasi din 2007, desi pretul grâului a tot scazut pâna in 2010.” Prin urmare, ar trebui sa se umble la adaosul comercial. “E adevarat ca in 2010 am avut o crestere de preturi la materia prima, dar asta nu justifica o crestere a pretului pâinii, adauga seful DADR. E o problema indusa, pâinea fiind un produs sensibil, a carui scumpire provoaca o reactie emotionala.” Mai ales ca veniturile au scazut cu 25 – 40 la suta. Alin Giurea, presedintele CA al Pambac SA, arata ca pretul grâului s-a dublat in ultimele 7 luni, in timp ce pâinea s-a scumpit cu cel mult 5 la suta: “Sunt sigur ca urmeaza o majorare de pret, toate fabricile lucreaza in pierdere, cu exceptia evzionistilor”, declara presedintele Pambac SA. Fireste, evazionistii sunt micii brutari, care, uneori, cultiva grâu, au si moara, apoi fac pâine si o vând, dar nu inregistreaza toata productia. Alin Giurea nu stie, deocamdata, cu cât va creste pretul pâinii, fiind necesara o analiza a costurilor. Din fericire, productia de pâine reprezinta 7 la suta din cifra de afaceri a Pambac SA. Ioan Chiriac are doua motive sa nu creada intr-o crestere a pretului pâinii: 1. In 2010, România a produs o cantitate de grâu aproape dubla fata de cea necesara. 2. Lipsa lichiditatilor de pe piata nu permite consumatorului sa cumpere mai scump.
Puiul se scumpeste din martie
Seful DADR arata ca nici majorarea pretului carnii de pui cu 25 la suta, anuntata in 2010, nu s-a produs. Totusi, in noiembrie, toate preparatele din carne s-au scumpit cu cel putin 20 la suta. “Nu a crescut pretul la poarta fermei, sustine seful DADR. Procesatorii, dar mai ales comerciantii sunt cei care cresc preturile. Carnea in viu nu s-a scumpit in 2010.” Vestile pentru 2011 nu sunt la fel de bune având in vedere ca pretul porumbului a crescut cu 50 la suta, iar cheltuielile cu hranirea pasarilor reprezinta 50 – 70 la suta din costuri. In 2010, fermierii au folosit furajele din stoc, achizitionate in 2009. Productia din 2011 se va baza pe furajele cumparate dupa scumpire. Prin urmare, a treia cale nu exista: scumpesc produsele sau opresc motoarele. “In 2010, crescatorii de pasari nu au mai primit ajutoare la nivelul celor din 2009, impactul asupra cifrei de afaceri fiind de 16,5 la suta, declara Grigore Horoi, presedintele SC Agricola International SA. La aceasta, se adauga faptul ca materia prima furajera si-a dublat pretul.” Majorarea preturilor la preparatele din carne de pui va avea loc intr-un viitor foarte apropiat: februarie – martie 2011. “Cresterea va fi de 10 – 15 la suta, ceea ce va duce preturile alimentelor românesti la valoarea medie a celor practicate in UE”, arata presedintele SC Agricola International. Majorarea corecta ar fi de 20 la suta, dar producatorii se tem ca ar provoca o scadere dramatica a vânzarilor.
Silvia Patrascanu