O bacauanca ne-a sesizat la adresa redactiei despre un episod care s-a derulat dimineata in fata ochilor ei. „Am observat, fiind in trafic, cum se livreaza pâinea in orasul nostru. Noi o luam frumos de la raft, impachetata, dar nu ma intrebam niciodata cum ajunge la noi. Am avut ocazia sa vad la un magazin din zona Autogarii cum se scotea dintr-o masina murdara si la interior si la exterior pâinea noastra cea de toate zilele. N-as fi carat nici varza de pe câmp cu masina asta. Cum se poate ca nici o autoritate sa nu vada aceste lucruri pe care eu le-am observat in plina zi”, ne-a povestit femeia.
Acelasi lucru l-am facut si noi intr-o dimineata, am urmarit cum se aduce pâinea la magazine. N-a durat mult sa observam ca ceea ce ne-a povestit femeia era pe deplin adevarat. Am luat apoi la intrebari institutiile responsabile, sa vedem ce parere au despre cele relatate de noi.
Protectia Consumatorilor verifica etichete
Protectia Consumatorilor Bacau a derulat, recent, mai multe controale la producatorii si comerciantii din domeniu. Astfel, au fost luati la intrebari 12 operatori economici din tot judetul, toti fiind gasiti in neregula.
„Principalele deficiente depistate la cei controlati au constat in neafisarea preturilor, neambalarea pâinii, iar la unii, lipsa detaliilor privind sortimentul, producatorul ori greutatea/bucata. Grav este si ca am depistat, chiar si la aceasta data, comercianti care, la produsele de panificatie vrac, precum si la cornuri ori covrigi, nu aveau atasate precizarile privind alergenii. Detaliu care nu trebuie sa lipseasca, mai ales daca acele produse urmau sa fie consumate de copii”, a declarat Alin Nastasa, comisar sef adjunct la Protectia Consumatorilor Bacau.
Comerciantii nu au probleme doar la livrarea pâinii, ci dupa cum au descoperit cei de la Protectia Consumatorilor nici produsele folosite pentru a face pâinea nu sunt pastrate cum trebuie. „Am mai gasit si faina vrac de pe eticheta careia lipseau elementele de identificare“, a mai spus Alin Nastasa. In aceste conditii, comisarii bacauani au fost nevoiti sa aplice sanctiuni constând in 8 amenzi cu o valoare totala de 24.000 lei, precum si 4 avertismente.
Controale de la DSV
Trebuie spus ca si Serviciul Control Oficial Siguranta Alimentelor, din cadrul Directiei Sanitare Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau, are atributii de control pentru respectarea normelor privind siguranta alimentelor în toate unitatile care produc, prelucreaza, proceseaza, depoziteaza, transporta, valorifica si comercializeaza alimente de origine animala si non-animala, categorie in care se inscriu si brutariile.
„Astfel, pe teritoriul de competenta, salariatii acestui Serviciu efectueaza expertiza prin prelevare de probe în vederea examenului de laborator al produselor de origine non-animala, si, totodata, aplica masuri de retinere oficiala/sechestru, retragerea si/sau distrugerea alimentelor de origine animala si non-animala, pe teritoriul de competenta al DSVSA”, a precizat dr. Florin Balta, de la DSVSA Bacau. In plus, prin acelasi Serviciu, se urmareste, monitorizeaza si controleaza modul în care se respecta, pe teritoriul de competenta al DSVSA, cerintele legislative legate de etichetare, mentiuni de sanatate si nutritie, adaosul de vitamine si minerale în alimente de origine non-animala, suplimente alimentare, precum si altele asemenea, potrivit legii.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.