18 octombrie 2024
ActualitatePaine din grau din import

Paine din grau din import

In ciuda previziunilor extrem de optimiste privind productia de grau din acest an, produsele de panificatie nu vor cunoaste o ieftinire decat daca se va face un rabat inacceptabil de la calitate. Conform statisticilor oficiale ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, situatia recoltei la nivel national este relativ dezastruoasa.

Analizele efectuate pe teritoriul intregii tari au demonstrat faptul ca recolta-record de grau de anul acesta este, in proportie covarsitoare, de proasta calitate. Doar cateva judete fac exceptie de la aceasta regula negativa, dar per total sectorul panificatiei va avea de suferit daca va accepta cereale din productia interna indiferent de calitate, doar pentru a-si asigura cantitatea necesara pentru a se mentine in afaceri.



Cereale multe, dar calitatea
este sub mediocra

Intr-o statistica pe perioada 2001-2008 a productiei de grau, anul acesta se afla pe locul 3. Insa, ca si calitate, problema se pune in termeni cu totul diferitie. Per total, recolta de grau de anul acesta este de calitate nesatisfacatoare in procent de 46%, ceea ce schimba cu totul situatia. Daca producatorii din domeniul panificatiei vor folosi, asa cum este si normal, doar cereale de calitate, in cele din urma se va ajunge, implict, la importuri deoarece productia interna nu are cum sa faca fata cererii. Graul de calitate inferioara va fi folosit, cel mai probabil, pentru furaje si productia de bauturi alcoolice, dar si acolo la un pret mult mai mic decat normal.

Recolte compromise
in toata tara

La nivel de judete, exista exemple suficiente unde productia de grau de anul acesta este compromisa aproape in totalitate. Mehedintiul are 91% din recolta de anul acesta sub calitatea normala, din cauza continutului scazut de gluten si a calitatii slabe a acestuia. Situatii similare se intalnesc in Alba, Calarasi, Cluj, Hunedoara, iar Maramuresul are toata productia de grau de anul acesta compromisa. De partea cealalta a listei se afla Braila, Dambovita si Galatiul, cu o recolta in proportie de peste 80% de calitate buna.

O situatie critica

Puse cap la cap, datele statistice provenite de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale contureaza o situatie imposibila in agricultura romaneasca. In ciuda sutelor de milioane de euro alocate de Uniunea Europeana pentru revigorarea sectorului agricol, in continuare suntem dependenti de seminte de proasta calitate, de ingrasaminte ieftine care scad din proprietatile produselor agricole, de un sistem de irigatii aproape inexistent. Acestea sunt motivele pentru care productiile record sunt de fapt productii de subzistenta, solutia importurilor masive fiind, din ce in ce mai des, cea preferata utilizarii unor produse interne de calitate inferioara. Cresterea preturilor, din aceste considerente, nu are cum sa fie o surpriza. Scris de Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img