21 septembrie 2024
EvenimentPagubitii FNI mai pot spera la despagubiri

Pagubitii FNI mai pot spera la despagubiri

Potrivit Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), institutia care a preluat, in 2013, toate drepturile si obligatiile in relatia cu fostii investitori ai FNI, cei 6.114 de pagubiti din toata tara pe care ii mai are in portofoliu urmeaza ca pâna in aceasta vara sa fie despagubiti. Suma ce le-ar reveni acestora ar fi de aproximativ 29,5 milioane de lei. In calcul intra doar o parte dintre pagubiti, si anume cei cuprinsi in hotarârea 423 din 2009 pronuntata de Tribunalul Bucuresti.

Reamintim ca, la nivel de judet, in 2009, erau 521 de pagubiti care au câstigat procesul cu statul si ar fi trebuit sa incaseze in total cam 80 de miliarde de lei vechi. Insa, doar circa 100 dintre acestia au apucat sa incaseze din banii de la AVAS, restul urmând sa apleze la serviciile unor executori. In plus, pâna in 2002, alte 457 de persoane pagubite din tot judetul acceptasera sa incaseze câte 10 milioane de lei vechi prin BCR, comform Legii 333/2001, suma totala fiind de 3,35 miliarde de lei vechi. Prin urmare, bacauanii care sunt interesati de acest subiect pot face un prim demers consultând anexele de la hotarârea 423 din 2009, disponibila pe pagina de internet a Tribunalului Municipiului Bucuresti – www.tmb.ro.
[HIDEPOST]
Cert este ca, in prezent, AAAS are conturile oprite de aproape doi ani, ceea ce inseamna ca, cel mai probabil, Autoritatea nu va achita de buna voie banii pagubitilor. Prin urmare, pasul urmator ar fi depunerea unui dosar la AAAS, care, in functie de calitatea detinuta de petent, sa cuprinda o cerere tip, o declaratie notariala (original sau copie legalizat, copie dupa actul de identitate BI/CI, extras de cont (original) cu stampila bancii emitente, carnet de depunator F.N.I. in original, cu valoarea calculata la nivelul sumelor efectiv investite, valoare insusita si avizata de un expert contabil. In cazul decesului titularului, succesorii vor depune, pe lânga cererea tip, cu mentiunea “in calitate de succesor (nume, prenume, adresa din sentinta a titularului), o declaratie notariala (in original sau copie legalizata) in nume propriu cu mentiunea “in calitate de succesor, certificatul de deces al titularului (in copie simpla).



La dosar, mai trebuie atasate certificatul de mostenitor cu precizarea expresa a numarului de unitati de fond si a valorii acestora in cadrul masei succesorale a bunurilor mobile (original sau copie legalizata), copia de buletin a succesorului, extrasul de cont (original) cu stampila bancii emitente si carnetul de depunator F.N.I. in original, cu valoarea calculata la nivelul sumelor efectiv investite, valoare insusita si avizata de un expert contabil. Atentie insa ca in actele executorii sa nu existe erori sau neconcordante privind numele, initiala tatalui sau adresa de domiciliu a titularului, in caz contrar find nevoie de o cerere de indreptare/completare a erorii la instanta care a emis titlul executoriu. In termen de 10 zile de la primirea documentelor de la AAAS, pagubitii sau mostenitorii acestora vor trebui sa solicite sprijinul unui executor dispus sa preia o astfel de sarcina.
[/HIDEPOST]



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img