După o lună de intense verificări în județ, timp în care au fost făcute constatări la fața locului, inclusiv în zilele de weekend, Direcția pentru Agricultura Județeană Bacău face publice rezultatele provizorii în privința terenurilor afectate de seceta din prima jumătate a acestui an agricol.
În activitate, au fost agrenați atât specialiștii Direcției Agricole, cât și inspectorii APIA, zilnic aflându-se în teren cel puțin opt echipe mixte.
Cert este că, până luna aceasta, nu mai puțin de 680 fermieri au făcut solicitări pentru constatarea secetei. Aceștia au reclamat pagube provocate de lipsa apei pe aproape 17.000 de hectare.
Evaluările parțiale făcute pe circa 14.000 ha de specialiștii din agricultură indică o suprafață totală afectată de secetă de doar…7.400 de hectare, procentul mediu fiind de 51 la sută.
„Culturile afectate sunt cele semănate în toamna anului 2019, respectiv grâu, orz, orzoaică, triticale, rapiță, dar și lucernă și pajiști. Afectate sunt și culturile semănate în primăvara anului 2020, în special mazărea și soia”, au transmis reprezentanții Direcției Agricole Bacău.
Aceste suprafețe agricole cultivate sunt amplaste în zona de est a județului, unde nici până azi nu a căzut aproape niciun strop de ploaie, deși mai tot județul a fost înnecat de apele revărsate din cer.
Din păcate, chiar și după precipitațiile din ultima perioadă, șansele de redresare sunt minime, eventual la culturile cu un grad de afectare de sub 20 %.
Pagubele estimate la culturile verificate până acum depășesc 14 milioane de lei (3 milioane de euro). Prin urmare, fermierii care s-au văzut cu munca distrusă de „Mama Natură” nu pot decât spera la un eventual ajutor care să vină din partea guvernanților, până în prezent nefiind anunțat nicio măsură de sprijin. Cert este că acțiunile de evealuare vor contuinua până la epuizarea suprafețelor declarate calamitate de către agricultori.