– peste 50.000 de hectare afectate de lipsa ploilor si temperaturile extrem de ridicate din aceasta vara
Dezastru fara precedent, in agricultura judetului, provocat de seceta prelungita din acest an. Astfel, potrivit Directiei Agricole Bacau, pâna la aceasta data, comisia de avaluare, constituita prin ordinul prefectului judetului, a identificat aproape 50.000 de hectare cu diferite culturi care au fost calamitate de lipsa ploilor si temperaturile extrem de ridicate de pe timpul verii. „Cele mai mari suprafete agricole afectate de seceta sunt in zona localitatii Sascut – in jur de 3.200 de hectare.
Insa, de fenomen au fost serios atinse si culturile agricole existente in comunele din partea stânga a Siretului, cum ar fi Motoseni – 1.852, Rachitoasa – 1.795, Dealu Morii – 2.226, Podu Turcului – 2.131 etc. Paguba totala inregistrata de fermieri este de aproape 79 de milioane de lei”, au precizat reprezentantii Directiei Agricole Bacau. Potrivit legislatiei, constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor se face, la cererea persoanelor fizice, asocierilor fara personalitate juridica etc, de catre o comisie constituita pe plan local, prin ordin al prefectului judetului, la propunerea directorului executiv al directiei agricole judetene. Din comisie fac parte un reprezentant al primariei, un specialist al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, un reprezentant al directiei agricole judetene si un reprezentant al directiei generale regionale a finantelor publice din cadrul ANAF.
Cert e ca au fost distruse mai ales culturile de porumb – 20.874 hectare, grâu – 10.564 hectare, floarea soarelui – 7.747 hectare, soia – 993 hectare, plante de nutret – 1.829 hectare, pasunile si fânetele – 2.800 hectare. Nu au scapat, insa, nici culturile de rapita, legume de câmp si cartofi.
Jale cu J mare
Ion Furdui este un fermier din zona Sarata. Anul acesta, a insamântat numai cu porumb peste 150 de hectare, cultura de pe care nu va culege mai nimic. „E jale, domnule. Sunt zone din lanuri calamitate 100 la suta, insa majoritatea suprafetei este compromisa in procent de 80 la suta. M-as bucura sa am 3.000 de kilograme la hectar, dar, nu stiu daca adun macar o tona pe hectar. La margine, arata mai bine, dar in mijloc, e durere. Va spun, nu bate nici combina, asa de mic e bobul”, spune Ion Furdui (foto). In plina vara, fermierul a reinsamântat 8 hectare cu porumb, in incercarea disperata de a recolta in toamna macar furaje pentru animale, cheltuiala care, din pacate, s-a dublat, in acest caz.
Mai mult decât nimic
Ministrul Agriculturii a anuntat, recent, ca autoritatile vor plati in avans, respectiv in lunile noiembrie sau decembrie 2015, despagubirile pentru pagubele suferite de fermieri din cauza secetei. Sprijinul, insa, nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, la culturile de baza, pentru persoanele juridice si 200 de lei pe hectar pentru persoane fizice, cu conditia ca fermierii sa aiba terenul asigurat cel putin împotriva unui risc.
Anuntul, insa, a stârnit nemultumire in rândul fermierilor, acestia considerând ca suma respectiva este foarte mica si ca nu va acoperi nici 10 la suta din totalul pagubelor produse de seceta in culturi. „Este totul o vrajeala, domunule. In zona noastra, nimeni nu si-a asigurat culturile, pentru ca nici firmele de asigurare nu au vrut sa le incheie polite oamenilor. Plus ca, pentru seceta, nimeni nu asigura ceva in agricultura. Cel mai probabil, se vor da 100 de lei la hectar prin ajutor de minimis, dar tot din banii agricultorilor. Asta e”, a conchis Ion Furdui, fermier.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.