11 ianuarie 2025

Pagina speciala despre piata de capital: Trei ani de bursa

Au trecut deja trei ani de cand cititorii Desteptarii au ocazia in fiecare editie de luni sa afle informatii despre BVB si pietele de capital in general. Primele articole le-am scris in 2006, in calitate de Director al nou infiintatei agentii a SSIF Intercapital Bacau. Intre timp a venit criza, despre care am scris si voi mai scrie, iar incepand din martie 2009 reprezint in continuare Intercapital, insa in calitate de agent delegat. Pe parcursul acestor ani o sursa importanta de informatie pentru articolele mele au fost site-urile web specializate, precum www.marketwatch.com, precum si sectiunile financiare ale celor mai prestigioase portaluri: CNN, Bloomberg etc. De multe ori am semnalat diverse carti, articole, interviuri si luari de pozitie interesante ale unor personalitati mondiale in domeniu, cum ar fi George Soros, Nouriel Roubini sau Warren Buffet. Numeroase informatii le-am preluat din materialele colegilor mei de la Bucuresti, de pe www.kmarket.ro – in special de pe sectiunea speciala IntercapitalStart a www.intercapital.ro. In afara acestor surse primare de informatie, cateva dintre comentariile mele referitoare la diverse aspecte ale Analizei Tehnice sau Fundamentale au avut ca punct de pornire discutii interesante purtate cu diverse persoane pasionate de fenomenul bursier. Un astel de exemplu este domnul Valentin Balanuca, membru al Asociatiei Analistilor Tehnici din Romania, investitor si, mai ales, atent observator al fenomenului bursier.
Aceasta pagina speciala dedicata astazi pietei de capital mi-a dat ocazia sa-i propun domnului Balanuca sa va impartaseasca cateva din opiniile sale. Trebuie sa precizez ca, la fel ca subsemnatul, si domnul Balanuca este de profesie inginer. Am ajuns amandoi la nivelul de expertiza actual datorita unei pasiuni intense pentru bursa, ceea ce ne-a determinat sa dedicam ani buni studiului.
O alta premiera este posibilitatea de a utiliza grafice in comentarii. Voi folosi in continuare aceasta facilitate pentru a ilustra una dintre temele pe care le-am abordat cel mai frecvent: este vorba despre corelarea marilor piete bursiere, pe care o ilustrez in graficul de mai sus. In acesta sunt prezentate evolutiile simultane ale cotatiilor futures pentru indicele din Marea Britanie FTSE100, respectiv indicele american DowJones. Intervalul de timp este 1 minut, iar in afara graficelor sub forma de lumanari japoneze (candlesticks) am folosit in fiecare caz si media exponentiala de 34. Dupa cum rezulta clar din graficul de mai sus intre cele doua instrumente exista o foarte buna corelare, practic ele apulsand” la unison.
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel 0748-54.82.67.
Alexandru Finaru

Analiza tehnica bursiera – un instrument pretios



Dar ce este mai exact analiza tehnica?! Ea reprezinta „o metoda de evaluare a instrumentelor financiare care analizeaza statisticile generate de activitatea pietei, ca de exemplu pret si volum. Analiza tehnica este o disciplina universala care foloseste grafice si alte instrumente pentru a identifica modele ce pot sugera activitati viitoare.
Analizam VALOAREA sau PRETUL? Analiza fundamentala versus Analiza tehnica?! In aceasta formulare rezulta o falsa problema. Suna de parca s-ar exclude reciproc, ceea ce este gresit. Prima ne spune in ce sa investim, iar cealalta cand sa o facem. Tinand cont ca valoarea unei actiuni este atat de „alunecoasa”, subsemnatul prefera o analiza mai detaliata a pretului si pe cale de consecinta in acest colt de pagina vom discuta mai mult despre analiza tehnica (AT). Si ca sa fim cat mai aplicati, sa studiem astazi putin evolutia pretului unei actiuni foarte familiare: SIF2.
Incepand cu luna august 2007 scaderea a fost dramatica (vezi graficul 1), cu toate ca in tot acest timp lumea primea asigurari pe diverse canale media ca actiunile sunt valoroase si ca nu merita vandute. Parerea investitorilor activi a fost alta, si astfel pretul a scazut dramatic. Folosind un singur indicator de trend care se numeste media mobila exponentiala*, am fi putut scapa de toate necazurile. Fara a intra in alte detalii, precizez doar ca media exponentiala (* exponential moving average – engl.) este unul dintre indicatorii de baza ai trendului, fiind disponibila in majoritatea platformelor de tranzactionare in grafice am folosit media la 55 zile. Dupa cum se vede clar in grafic, ar fi fost necesar doar ca atunci cand pretul P trece sub indicatorul T sa vindem, iar cand are loc miscarea inversa sa cumparam. Doar aceasta tehnica simpla ne-ar fi ajutat sa stam afara din piata pana in luna martie. Simplu si eficient!!
Acelasi lucru l-ar fi putut face si investitorii in piata chineza (vezi grafic 2).
Revenind la SIF2, daca ne ghidam doar dupa acest simplu element al AT, acum nu avem altceva de facut decat sa asteptam momentul cand pretul va trece iarasi sub media sa mobila, caz in care vom vinde. Pentru a conserva profitul, care deja se contureaza a fi destul de frumos…
Am vazut asadar cum analiza tehnica ne ajuta sa iesim din investitie atunci cand apele incep sa devina tulburi, si sa (re)intram apoi cand ele se linistesc. Totul tine de rabdare si disciplina, doua elemente indispensbile succesului la bursa. Intr-un numar viitor vom studia si alte elemente tehnice, care ne ofera posibilitatea de investi diminuand intr-o mare masura emotiile aferente.
Valentin Balanuca
Membru Asociatia Analistilor Tehnici din Romania, www.aatrom.org

Burse si bani

Se implinesc zilele acestea doi ani de la declansarea crizei financiare. Cel putin atunci a inceput dezastrul pe bursele mondiale, care, dupa cum unii stiu, semnalizeaza din timp evolutiile economice viitoare. Cu cel putin 6 luni in avans. Caci asa sunt investitorii, sau macar o buna parte a lor: niste animale foarte fricoase si sensibile la schimbarile mediului financiar. Deja istoria o cunoastem cu totii. Am avut un adevarat spectacol, spectacol in care capul de afis a fost tinut de catre sectorul financiar. In primul rand a sucombat piata imobiliara si apoi, ca intr-un joc de domino, s-au pravalit banci si asiguratori de calibru. Guvernele au intrat intr-o spirala nebuna a taierii de dobanzi si a tiparirii de bani, reusind in ultimul ceas sa salveze sistemul financiar mondial. Deocamdata. Seful Federal Reserve, Ben Bernanke, tocmai a fost reconfirmat pe functie, fiind zugravit ca un Superman de catre patronii sai spirituali. Si asta intr-un an in care deja au falimentat 85 de banci si, dupa cum spun unii, mai urmeaza inca pe atatea. Tot anul acesta. Ironic… sau cinic.
Ar fi multe de povestit despre desfasurarea acestei crize. Se vor turna filme si se vor scrie carti. Multe. Evenimentele de anvergura ce s-au petrecut deja, dar si impactul celor inca in desfasurare, trebuie disecate, si culmea, explicate. Nimeni (sau aproape nimeni) nu a reusit sa le prevada, dar multi se vor grabi sa le explice. Aposteriori. Lumea va cauta modelul, incercand sa se pregateasca temeinic pentru acest (acelasi) tip de evenimente. Numai ca data viitoare va fi altfel: problemele vor fi la fel de neasteptate si vor avea o noua infatisare sau prezentare. Surpriza!
Ideea la care vreau sa ajung este urmatoarea: daca armate de specialisti si experti n-au reusit sa prevada ce se va intampla, credeti ca pe mai departe vor reusi sa „ghiceasca” desfasurarea evenimentelor?! Sau alfel spus: cata baza (mai) putem pune in ceea ce ni se serveste ca fiind „expertize” economice? Oare pricipiul lui Peter functioneaza atat de eficient la scara globala? Cum am putea comenta rateurile (eufemistic vorbind) agentiilor de rating, care acordau note maxime unor companii care dupa cateva zile au dat faliment. Sau, ca sa aducem in discutie teme actuale, cum impacam, de exemplu, prognoza celor de la Deutche Bank de 4 RON pentru 1 EURO, cu cea de 5 RON a celor de la Danske Bank. Dam credit celor care au „notorietate” mai mare? Si exemplele ar putea continua…
Tot actuala este si tema revenirii economice. Unii spun ca deja criza s-a epuizat, altii ca suntem pe la mijloc, sau poate, chiar mai grav, abia la inceputul ei. Cate capete, atatea idei. Cert este ca avem parte de foarte mult zgomot informational si de foarte multe pareri. In acelasi timp pe la TV se dezbate intens faptul ca piata bursiera a crescut prea mult si prea repede, si preturile actiunilor nu mai corespund realitatilor economice (de parca ar fi facut-o in foarte multe cazuri). Explicatia este simpla: lumea tranzactioneaza sperante sau dorinte, si nu tine cont de VALOARE.
[ad#stire] In realitate pietele au fost rareori eficiente si au respectat fundamentele economice ale momentului. Ele se misca in functie de proiectiile si perceptiile participantilor. Iar cel care inglobeaza toate aceste perceptiile si emotii ale tuturor participantilor la fenomenul bursier este PRETUL activelor. Iata de ce, in materialul urmator, voi prezenta cititorilor elemente de baza ale Analizei Tehnice, disciplina care studiaza evolutia preturilor.

V. Balanuca



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img