Reteta de cheltuire a miliardelor publice
Fiecare administratie locala are in jurul ei o serie de firme care au de castigat o multime de bani. Dincolo de doctrine, dincolo de promisiuni, proiecte, programe sau alte asemenea chestiuni aruncate pe piata pentru creduli, exista o singura constanta: banul de la buget. Cel putin in ultimul an de zile, conturile a cinci firme s-au umplut din banii
dumneavoastra.
Pentru orice reteta de succes este nevoie si de ingrediente. In cazul bugetului public acestea sunt fixe, nu se modifica dupa gust. Poate eventual dupa doctrina si afinitati. Sa incepem. Se ia una bucata administratie locala la care se adauga bugetul public. Se amesteca dupa placul bucatarului (in acest caz primarului in functie). Intreaga operatiune este urmata de imprastierea prin locurile esentiale a unor arome speciale, si anume, cateva firme. Pentru ca totul sa aiba gust, trebuie musai sa fie aceleasi vreme de patru ani. Pentru ca intotdeauna reteta bucatarului este secreta, am folosit diverse trucuri jurnalistice pentru a v-o prezenta in exclusivitate. Nu de alta, dar pe 15 iunie mergeti la vot si poate doriti o schimbare de meniu.
Ingredient de 123 de miliarde
Vi se pare mult, va cade cumva greu la stomac? Poate ca da, dar liberalului Petrisor Botezatu i-a mers ca uns meniul acesta. Nu numai ca nu i-a cazut greu la stomac, dar a fost ca un adevarat pansament pentru conturile firmei pe care o controleaza. Comnef, pe numele ei. Ca sa nu mai lungim vorba inutil, va vom spune ca in anul 2007, Comnef a primit din banii dumneavoastra 123 de miliarde de lei vechi. Asta dupa ce cu un an inainte, acelasi Botezat folosise un certificat fiscal fals pentru a participa la o licitatie. Evident tot din banii dumneavoastra. Ce s-a intamplat atunci? Ati ghicit, nimic. Insa nimicul i-a folostit lui Botezatu, care din buzunarul bacauanilor si-a imbunatatit substantial infrastructura la firma. Nu-i asa ca sunteti mandri ca ati participat activ la bunastarea unui concetatean?
Proiectarea meniului
Retele de succes trebuie sa fie proiectate din timp. Tocmai de aceea, bucatarii din administratia locala s-au folosit de ingredientul Urban Proiect. Necunoscut pana in urma cu patru ani, acest ingredient ne-a costat aproape 3 miliarde jumatate in anul 2007. Ca si in cazul Comnef, meniul nu le-a stat in gat actionarilor firmei de proiectare. Ba din contra. Si pentru acestea banii dumneavoastra au fost foarte folositori. Or costa mult riglele si plansele de proiectare.
87 de miliarde aperitivul
Atat costa un aperitiv la bucatarul sef. Beneficiar, firma Rom Gan Construct. Reteta i-a asigurat lui Laurentiu Ganea, patronul societatii caloriile necesare pentru a-si umple conturile. Din pacate, aceleasi calorii nu le-au asigurat bacauanilor confortul necesar in urma lucrarilor firmei lui Ganea. Din simplu motiv ca multe dintre acestea nu sunt nici macar terminate. Terminate sunt insa buzunarele dumneavoastra, caci, desi vorbim aici de un restaurant cam carpit si de un bucatar nepriceput, meniul este de lux.
Masline de 2 miliarde
Ingredientul numit Nova Casa nu ii este strain bucatarului adjunct, Nicolae Onica. Intre Codrin Anghel si Onica este o stransa prietenie care dureaza inca de la inceputul anilor „90. Insa prietenia unora dauneaza grav sanatatii buzunarelor platitorilor de taxe locale. La fel ca si consumul de sare, zahar si grasimi din reclamele televizate. Nova Casa a primit un achipilir” de aproape doua miliarde de lei vechi, inclus in meniul oferit de autoritati in anul de gratie 2007.
Meniu pe televizor
Un bucatar bun este bun, numai daca este cunoscut. Tocmai din acest motiv, firma Segama si-a tras post de televiziune, in care bucatarul sef isi prezinta meniurile la pret redus. Reducerea insa e doar asa, pentru a-si face imagine. Interesant este faptul ca, inainte de a aparea la televizor cu meniul, bucatarul sef i-a oferit un avans lui Liviu Goian, patronul Segama: lucrari la CET, reabilitari de scoli, plus niste bucati importante de carne de la santierul Real. Toate, bineinteles pentru ca nu cumva Goian sa ramana flamand. Cu asa un bucatar si asa meniu bogat era si pacat. Prin urmare, dragi bacauani, toti acesti domni ar trebui sa va multumeasca ca din banii dumneavoastra le-ati asigurat viitorul. Atat lor, cat si urmasii, urmasilor lor. Scris de Ionut Avram