13 septembrie 2024
ActualitatePădurile afectate în 2007 de o cumplită furtună de zăpadă pe valea...

Pădurile afectate în 2007 de o cumplită furtună de zăpadă pe valea Asăului sunt complet refăcute

La 17 ani și jumătate de la teribila ninsoare abundentă asociată cu vânt puternic care a produs doborâturi și rupturi de arbori masive în bazinul forestier Humărie-Merișor de pe valea Asăului, pe 237 ha, suprafețele afectate sunt acum complet regenerate și refăcute, fiind acoperite cu păduri tinere de rășinoase, molid și brad. Fenomenele extreme au avut loc în noaptea de 23/24 martie 2007, în Ocolul Silvic Comănești, aproape de granița cu județul Neamț și comuna Tazlău, dar zilele trecute am avut ocazia să văd cum arată acum zona afectată atunci: peste tot arborii tineri au ajuns mărișori, iar prăpădul nu se mai poate ghici.

 



„Acum peste șapte ani – am aflat de la ghidul meu de ocazie, inginerul Ionel Dumitru de la Direcția Silvică Bacău -, au fost afectate arboretele tinere de molid cu vârste de 40-60 de ani de pe o suprafață totală de 237 ha, în general din jumătatea inferioară a versanților. Pe lângă arborii doborâți s-au rupt vârfurile arborilor de molid de la 2-4 m, fapt care a condus la debilitarea și degradarea arboretelor afectate. Speciile de rășinoase și în special molidul au tulpini monopodiale, ceea ce înseamnă cu un singur ax cu un mugure terminal la vârf. Ruperea vârfului conduce la debilitarea arborelui și la scăderea capacităților ecologice, ceea ce duce într-un interval de timp relativ la uscare”.

 

Procedurile de îndeplinire a condițiilor legale de recoltare a lemnului doborât în martie 2007 au durat până în anii 2010-2011. Ulterior, au fost efectuate împăduriri, printr-un efort remarcabil al silvicultorilor, care în afara lucrărilor de plantare și a celor de întreținere au efectuat și lucrări ample de combatere a unui dăunător specific rășinoaselor, din familia Hylobius, care prin roaderea coletului puieților produce uscarea acestora.

 

În imaginile atașate se vede cum au fost afectate pădurile din bazinul Humărie-Merișor, în poze puse la dispoziție de ing. Ionel Dumitru, dar și cum arată acum zonele replantate.

 



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img