13 noiembrie 2024

Pacostea care ne da târcoale: furtunile solare

Recent, specialistii NASA ne-au avertizat ca Pamântul este amenintat de o furtuna solara fara precedent, care va face ravagii, intrucât sistemele de electricitate si telecomunicatii vor fi grav afectate.

Practic, intreaga infrastructurea mondiala va fi devastata: de la internet, la transporturi, productie, servicii etc. Consecintele ar putea fi dezastruoase. Oamenii de stiinta incearca sa-i sensibilizeze pe toti guvernantii din lume, din perspectiva preintâmpinarii haosului care ar putea fi generat de un tsunami solar. Este adevarat ca specialistii NASA nu pot spune cu exactitate când va avea loc un asemenea fenomen, dar sunt siguri ca acesta este iminent, peste o suta de ani sau peste o suta de zile…



In revista Space Weather, fizicianul Pete Riley avanseaza idea ca exista un risc de 12 la suta ca o furtuna solara sa loveasca Terra in urmatorii ani. NASA a anuntat in vara acestui an ca o puternica furtuna solara, care a trecut in 2012 la o mica distanta de Terra, avea potentialul de a perturba toate circuitele terestre si ar fi putut trimite civilizatia in secolul al XVIII-lea. Aceasta furtuna solara, consemnata in ziua de 23 iulie 2012, este cea mai puternica din ultimii 150 de ani. Daniel Baker, profesor la Universitatea Colorado, spune ca ,,daca eruptia solara ar fi avut loc cu o saptamâna mai devreme, Terra s-ar fi aflat in primul rând in fata furtunii”.

Doar intâmplarea ne-a ferit de un dezastru. Satelitul STEREO-A, care supravegheaza furtunile solare, a observat cu o precizie impresionanta aceasta furtuna. Pe baza datelor oferite de satelit se apreciaza ca doar furtuna solara din anul 1859, când aurorele boreale au fost vazute in intreaga lume, a fost mai puternica decât cea din 2012. Aceasta furtuna a fost descrisa in epoca de astronomii britanici Richard Carrington si Roger Hodgeson. Daca o furtuna solara precum cea din 1859 ar lovi Terra, pagubele materiale ar fi cuprinse intre un trilion si doua trilioane de dolari si ar dura, intr-o tara normala (noi nu avem in vedere si România…) cel putin zece ani pâna când infrastructura ar fi reabilitata.

Potrivit specialistilor, furtunile solare se nasc la suprafata Soarelui. Aceste explozii sau ejectii de masa coronala proiecteaza in spatiu plasma ionizata cu viteze foarte mari. Incarcate cu puternicile radiatii care rezulta din aceste ejectii, vânturile solare provoaca furtuni geomagnetice care interactioneaza cu câmpul magnetic terestru. In timpul acestor furtuni, Soarele isi dubleaza luminozitatea.

Furtuna din 1859, de pilda, a lasat urme in gheata din Groenlanda, constând in nitrati si beriliu, urme care permit astazi masurarea intensitiatii fenomenului. Aceste furtuni nu pot fi observate de pe Terra cu ochiul liber, dar sunt vizibile cu ajutorul telescoapelor, ale detectoarelor de raze X si echipamentelor de imagine termica.

Se estimeaza ca energia eliberata de un asemenea episod solar acut, care dureaza, de regula, câteva minute, este echivalenta cu energia emisa de milioane de bombe cu hidrogen de 100 de megatone care explodeaza in acelasi timp si care este de zece milioane de ori mai mare decât energia eliberata de o eruptie volcanica. Specialistii recunosc faptul ca ne aflam in copilaria predictiei furtunilor solare. Un episod acut poate fi prevazut cu 24-48 de ore inainte. US National Oceanic and Atmospheric Administration este institutia creditata cu autoritatea cea mai mare in materie de previziuni.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014