Lege pentru protectia angajatilor din sistemul sanitar
Personalul medico-sanitar a fost, nu o data, tinta agresiunii verbale sau fizice exercitate de pacientii, de rudele ori prietenii acestora. Cei mai expusi sunt angajatii de la Ambulanta, de la Urgente si din sectiile de psihiatrie. Pentru a-i proteja, legislatia a fost modificata: agresorii risca acum amenzi usturatoare si chiar pedepse cu inchisoarea.
Amenintarea unui medic, asistent medical, sofer de ambulanta sau a oricarui angajat din sistemul sanitar aflat in exercitiul functiunii nu va mai trece nepedepsita. Legea 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, a fost modificata, astfel incât aceasta fapta sa fie pedepsita cu amenda sau chiar cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani. Lovirea sau orice acte de violenta se vor pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. In cazul vatamarii corporale, pedeapsa va fi de la 6 luni la 6 ani, iar pentru vatamarea corporala grava a cadrelor medicale, de la 3 la 12 ani. Cei mai expusi nervilor pacientilor sau ai apartinatorilor acestora sunt angajatii serviciilor de ambulanta si cei din compartimentele si unitatile de primire a urgentelor din spitale. Alte sectii cu risc sunt cele de medicina interna, psihiatrie si maternitatea. Pacientii cei mai periculosi care ajung in primele doua sectii sunt consumatorii de alcool sau droguri. Intrati in sevraj, deoarece sunt tinuti departe de viciul lor in timpul tratamentului, acestia devin extrem de violenti. Pacientilor cu intoxicatie etilica li se pregateste o alta surpriza neplacuta: sa plateasca serviciile acordate in Urgente si zilele de spitalizare. Una dintre motivatiile initiativei legislative se refera la faptul ca acesti pacienti sunt foarte costisitori pentru bugetul spitalelor, iar multi dintre ei nu sunt nici macar asigurati si nu cotizeaza la Fondul national unic al asigurarilor sociale de sanatate.
Caseta:
Un angajat al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau a fost agresat anul trecut de un pacient in stare de ebrietate. Bolnavul isi provocase rani pe antebrate. In timp ce personalul medical de garda incerca sa-i acorde ingrijiri, barbatul a inceput sa se manifeste violent. Patru politisti si 5 infirmieri nu l-au putut domoli. A fost chemat in ajutor si operatorul de la calculator. Acesta s-a ales cu o lovitura de pumn in ochi. In urma cu mai multi ani, o doctorita de la Ambulanta a fost trasa de par de rudele unei paciente. Medicul a facut plângere, dar s-a dat neinceperea urmaririi penale, pe motiv ca nu sunt probe. Un alt medic de la SJA Bacau a luat câtiva pumni in cartierul Izvoare, iar o asistenta din Onesti, care a raspuns la o solicitare primita dintr-un restaurant in care se incaierasera mai multi clienti a fost prinsa la mijloc si lovita.
„Trebuia data de mult o astfel de lege. Problema este ca ne-am obisnuit cu situatiile acestea. Personalul medico-sanitar parca a obosit sa mai reclame cazurile de acest gen. As prefera sa nu se intâmple astfel de incidente decât sa fie pedepsiti agresorii.”
Dr. Adrian Colibaba, director medical Serviciul Judetean de Ambulanta
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.